Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trollets välgjorda värld

Kulturmagasinet
Teater Allena: Stök - Trollet med den gula kepsen
Medverkande: Lasse Åkerlund och Maja Wreiding

Trollet med den gula kepsen var SR:s julkalender 1988 och har bland annat fått Prix Nordica för bästa barnprogram i Norden 1991-1992.

Under helgen besöker Trollet, vars keps blivit gul för att han tappat den i ljungte, Sundsvall i tre teaterföreställningar för barn i olika åldrar. Efter att ha varit radioteater och berättarföreställningar har Trollet nu också fått en visuell värld.

Här bor han i sin fina, alldeles riktiga skogskoja med tidningspapper på väggen, med järnspis, näverkont och surstrumpor på ett klädstreck. I en näverask bor hans kompis Råttan, och tillsammans hittar de på allt möjligt utom att städa. I dag leker de kurragömma och gissar vad som finns i Skrammellådan - lådan som aldrig får öppnas för det är roligare att fantisera kring vad den innehåller än att veta.

Att röstinlevelsen är vässad - inte minst hos dockspelaren Maja Wreiding, som ger Trollets kompisar Råttan, Älgen och Skatan särpräglade karaktärer - är ingen överraskning med tanke på bakgrunden som radio- och berättarteater. Mer oväntat är att föreställningen är så visuellt genomarbetad.

Här är ingen symbolteater: här finns löv och sol utanför fönstret, massor med grejor att slänga omkring, riktigt damm på fönsterlisten. Strävar Spindeln över väggen ut och in i sin hemtändsticksask så kryper en dockspindel över väggen. Och när den mäktiga Älgen tittar in genom fönstret hajar man nästan till.

Trots korta besök skissas karaktärerna snabbt upp. Älgen är lite trögtänkt och tycker att Råttan kan komma fram, så slipper man leta efter henne. Hans problem är att han inte kan säga "smörgås"; det blir bara "möbök" hur han än försöker. Den försmädliga Skatan far med skvaller och skatskrattar hela tiden.

Råttan är en charmig, delikat liten gynnare som fnissar och skälver och gnuggar öronen med sina små händer. Och Trollet själv är ett väldigt godmodigt och snällt troll, rundmagad och med hängselbyxor, trollrufskalufs och svans. Som inte badar i onödan och nog inte kan räkna längre än till sju, men som ömsint torkar Råttans öron med diskhandduken och låtsas att hon gömmer sig jättebra fast hon syns hela tiden.

Det händer inte mycket i Trollets värld, men den är ombonad och gammaldagsfin, trygg för de minsta. Och för de äldre är den ett sagoland där inget har lämnats halvgjort.