Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trollkarlens lärling och busskaoset

Johan Wolfgang von Goethe publicerade 1797 dikten ”Trollkarlens lärling”. Trollkarlen har givit sin adept uppdraget att städa bostaden. I trollkarlens frånvaro förtrollar lärlingen en kvast att bära in vatten till städningen.

Ett stort problem uppkommer, när han inte klarar av att få kvasten att upphöra med vattentransporterna. Det blir ännu värre, när kvasten slås sönder, eftersom varje liten bit gång på gång bär sin egen hink till stugan.

Slutet blir lyckligt, när trollkarlen kommer hem och uttalar den formel, som avslutar äventyret.

Den här berättelsen ligger nära till hands, när vi – med mer eller mindre direkta upplevelser – erfarit busskaoset i Sundsvall under ett par dagar. Här har installerats ett datorstyrt system för att få bussarna att fungera utan kollisioner. Av något skäl har systemet kommit i olag på ett sätt som har varit besvärligt och obekvämt både för bussföretagets personal och för passagerarna. En skillnad tycks ha varit att det inte heller har varit särskilt lätt att få trollkarlen – systemkonstruktören – att komma med de förlösande formler, som behövs för att ordningen skall återställas.

Har beställarkompetensen varit tillräckligt hög? Har man känt sig trygg med att ”skjuta från höften”, när man borde göra ordentliga analyser, som dessutom var ordentligt dokumenterade?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Bertil Lindström

Moderat samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel