Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trollstigen blir upplevelsepark

Skisser ligger utspridda på bordet och i verkstaden står små modeller av hur en del av byggnaderna i upplevelseparken Trolska skogen kan komma att se ut.

– I juli kommer de första delarna av parken att öppnas, säger Helena Brusell, projektledare.

Teaterföreningen i Mellanfjärden har fått stort gehör för sina planer på att utvidga Trollstigen till en upplevelsepark som i förlängningen ska kunna ha öppet året runt. Leader Hälsingebygden finansierar projektet och arbetet sker i samarbete med Nordanstigs kommun och ABF.

Den första etappen har en budget på drygt 1,3 miljoner kronor, utöver det räknas ideellt arbete till ungefär 600 000 kronor. I den första etappen som ska vara klar till sommaren kommer besökarna att få träffa tomtarna och trollen. Sagan och folktron står i fokus för parken.

– Vi kommer att ha två tomtekaraktärer, två bröder, som vi bygger historien kring, berättar Lina Serning som är scenograf och kostymör för projektet.

Till sommaren kommer områdena med tomtarna och trollen att stå färdigt. Det kommer även bjudas på föreställningar, guidade turer och barnen kommer även själva kunna göra sitt äventyr i parken.

– Man får en bok som guidar en i äventyren. Men man kommer kunna gå i sin egen takt och uppleva det som händer, förklarar Helena Brusell.

Skisser visar hur parken kommer att se ut när den blir färdig. Just nu pågår byggandet av tomtarnas hus och småfolkens små röda stugor. Kostymer ska sys till skådespelarna och gammalt material samlas in. Bland annat har projektet fått ta emot en gammal hästsläde som förhoppningsvis ska användas i parken.

– Och vi försöker bland annat få tag på allt från gamla trasmattor till dörrar och golv. Vi försöker att återanvända så mycket som möjligt, säger Lina Serning.

Upplevelseparken tar avstamp i folktron och berättelser kring bland annat Hälsingland. I parken kommer man bland annat hitta tomtar, troll, älvor och häxor.

– Det finns väldigt fina dräkttraditioner häromkring som jag ska försöka använda mig av. Och likaså försöker jag läsa in mig på hur man byggde hus förr i tiden. Det är väldigt viktiga traditioner att föra vidare, säger Lina Serning.

Johnny Sjölin snickrar på grunden till ett av tomtarnas hus. Han förklarar att de bygger huset i olika sektioner som sedan kan sättas samman ute på plats i skogen. Två dagar i veckan har han hjälp av två elever från SFI i Bergsjö. Och många ideella arbetskrafter hjälps åt för att förverkliga projektet i Mellanfjärden.

– Det finns väldigt mycket kunskap här lokalt som vi kan använda oss av, säger Helena Brusell.

– Och nu hoppas vi bara på att snön försvinner tidigt så vi kan börja bygga ute, säger Lina Serning.