Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trolska utflykter

Det okända kan ha en närmast övernaturlig attraktionskraft på oss. Och visst kan det pirra i magen när vi besöker en plats där det oförklarliga ses som en självklarhet. Här är några resmål med ett magiskt skimmer över sig.

Annons

Finns monster? Eller spöken? Är det verkligen ufon som ger sig till känna? Man behöver inte svara ja på någon av frågorna för att vilja bläddra i boken "Mytomspunna platser", som har samlat runt 250 olika resmål. Innehållet fungerar som inspirationskälla till kommande utflykter till när och fjärran. Och på vägen kanske något oväntat händer.

Vill man uppleva rysligheter vintertid är Skottland området, och speciellt det magnifika slottet i huvudstaden. Edinburgh Castle visar sig strax före solnedgången från sin kusligaste sida. Några trolska och väldigt långa stenkast bort, nämligen utanför Paris i slottet Versailles trädgård, lär några av den franska revolutionens offer ha visat sig – någon gång. Den som har särskild tur sägs skåda Marie Antoinette sitta vid Belvederepaviljongen och längta efter livet före giljotineringen. Åk dit den som vågar!

Vampyrer har tveeggad lockelse. Tron på dem har odlats sedan 1700-talet, och nu är det kanske dags att odla en turism med bett. Blodtörstiga varelser ska finnas i Ungern och rumänska Transsylvanien, men också på övriga kontinenter. Bland annat hittar vi blixtfågeln, som törstar efter människoblod, i Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Mars och april är säkra månader för den som vill se, och kanske utsättas för, den flygande blodsugaren.

Till Sedona och speciellt den märkligt formade kullen Bell Rock i Arizonaöknen ska man resa för att se ufon. Så sent som 2012 fladdrade ett grönt föremål förbi. Närmare till hands är det att styra kosan mot de skotska högländerna och sjön, där det långhalsade Loch Ness-odjuret huserar. "Nessie" ska ha observerats första gången 1933. Huruvida det är sant kan man såklart diskutera, men platsen är en självklar turistattraktion.

Men inte bara det dunkla lockar till eskapader och äventyr. Heliga platser attraherar resenärer från när och fjärran. Till exempel spelade Titicacasjön i Peru och Bolivia stor roll inom inkakulturen. Ur sjön ska guden Viracocha ha stigit upp och skapat solen, månen och stjärnorna. Vare sig man tror på det fantastiska eller inte är omgivningarna iögonfallande.

Stortartade verk och byggnader har gång efter annan konstruerats, inte sällan till gudars ära. Machu Picchu i Peru, Påskön i Oceanien och Gizapyramiderna i Egypten framhävs ofta för sina andliga dimensioner. I Buddh Gaya i Indien ska Siddharta ha nått upplysning och blivit buddhan Shakyamuni. Och i dag vandrar buddhister till Mahabodhitemplet för att vandra i pilgrimens fotspår.

Mikael Nilsson/TT