Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tronskifte i schlagerland

Med fyra låtar i årets tävling och en Eurovision-vinnare i bagaget tar de greppet om Melodifestivalen.
Låtskrivare som länge dominerat tävlingen tvingas ge plats åt produktionstrion Family - som styrs av två före detta elever på den Örnsköldsviksbaserade musikutbildningen Musikmakarna.

Annons

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Bobby Ljunggren, Ingela "Pling" Forsman, Thomas G.son, Fredrik Kempe, Peter Boström. Namnen har blivit synonyma med Melodifestivalen. Sedan tävlingen fick sin nuvarande form har minst en av dem stått bakom sju av de fjorton bidrag som vunnit. Den lilla klicken av låtskrivare har garanterat en hög lägstanivå på bidragen i tävlingen, men SVT har fått utstå kritik för svågerpolitik och för att deras ständiga närvaro gjort Melodifestivalen förutsägbar.

Förutsägbart var inte Ace Wilders genombrott i Melodifestivalen 2014.

– Det var nära att vi inte skickade in låten. Vårt skivbolag tyckte inte att den skulle passa i Mellon, men det var kanske därför den fungerade så bra. En låt som är med i Melodifestivalen måste sticka ut, säger Joy Deb.

Han, Linnea Deb och Ace Wilder skrev låten som slutade på andra plats, bara två poäng efter Sanna Nielsens "Undo". När Joy och Linnea Deb tar emot undertecknad reporter är det i den stora, nybyggda Northbound-studion i Stockholm. Med andra ord rätt långt ifrån Örnsköldsviksbaserade musikutbildningen Musikmakarna, där duon studerade och examinerades från 2007. I studion jobbar paret Deb tillsammans med Anton Hård af Segerstad (som är hemma med feber) som produktionstrion Family.

Året efter Ace Wilders andraplats låg Family bakom Måns Zelmerlöws "Heroes", låten som gav Sverige segern i Eurovision Song Contest.

– 2005 skrev vi en lista med målsättningar för oss som låtskrivare. Vi ville komma med i Melodifestivalen, vinna Melodifestivalen och vi ville över till USA och börja jobba internationellt, säger Linnea Deb.

Check, check och check. Genom samarbetet med Ulrik Munther 2011 och hans medverkan i Melodifestivalen året därpå etablerade sig Family-gänget i tävlingen. När de 2013 skrev den låt som gav Robin Stjernberg segern öppnades många dörrar.

I år har trion fått med fyra bidrag, fler än några andra låtskrivare. Kempe, G:son, Boström och Ljunggren då? Jo, Kempe har fått med ett bidrag, Ljunggren likaså och Boström och G:son har tillsammans fått med ett. Det har skett ett tronskifte i schlagerland.

– Vi har aldrig försökt skriva låtar för Melodifestivalen: Vi bestämde från början att vi har inga tonartshöjningar. Vi är mer inne på amerikansk pop, säger Joy Deb.

Är då någon av Familys fyra bidrag en europeisk hit?

Svaret kommer efter viss tvekan:

– Vi måste ju svara ja på den frågan - ja - vi har en minst en vinnare, säger Joy Deb.

LÄS ÄVEN:

Perrelli petas som programledare i Melodifestivalen

Mansdominans bland Mello-låtskrivare – "I tre år har de lovat bättring, i stället går det åt fel håll"