Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots 21 miljoner plus för landstinget ser delårsrapporten dyster ut: "Besvärlig situation"

Delårsrapporten visar ett beräknat positivt resultat med 21 miljoner kronor, men den ekonomiska situationen är fortfarande problematisk. Det finansiella målet med ett överskott på 152 miljoner kronor kommer inte kunna nås i år.

Vid finansutskottets sammanträde den 5 oktober redovisades delårsrapport för januari till augusti 2017. Rapporten visar ett positivt resultat, men fortsatt för hög kostnadsutveckling för hälso- och sjukvården i Landstinget Västernorrland.

Läs också: Liberalerna kräver att Socialdemokraterna förtydligar landstingets uppdrag

Rapporten visar också att antalet vårdkontakter i den specialiserade vården ökar i viss mån, medan vårdkontakterna för de landstingsdrivna hälsocentralerna visar på minskad produktion. Specialistvården Västernorrland redovisar i rapporten ett beräknat underskott med 203 miljoner kronor för 2017. De landstingsdrivna hälsocentralerna i länet redovisar ett beräknat underskott med 58 miljoner kronor för i år.

– Jämfört med föregående år är kostnadsökningstakten högre än den beräknade intäktsutvecklingen. Situationen är besvärlig, inte minst mot bakgrund av tidigare års ackumulerade underskott för Landstinget Västernorrland och de krav vi har på oss att till 2018 återställa tidigare underskott, säger tillförordnade ekonomi- och finansdirektör Lars Halén, i ett pressmeddelande.

Det främsta problemet för landstingets ekonomi är kostnaderna för stafettpersonal. Därför är Finansutskottets förslag att samtliga nämnder ska åstadkomma kostnadsreduceringar vad gäller inhyrd personal inom ramen för pågående projekt om oberoende av inhyrd personal.

För Plus-kunder: Ny toppnotering för hyrpersonal – och landstinget lever i avtalslöst tillstånd

FLER NYHETER:

Lilly, 5 år, skickade upphittad tvåkrona till polisen – läs hennes gulliga brev här

För Plus-kunder: Leif dog efter cykeltur i Bjästa – nu är obduktionen klar: "Inget som tyder på brott"

Två år efter skandalen på Dannero – paret bryter tystnaden i öppet brev: "Skäms"

För Plus-kunder: Erik Lövgren förnekar fler lögner om Anders L Johansson: "Tyckte att jag inte skulle förmörka hans tillvaro"