Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots socialnämndens skenande ekonomi – kommunen går plus

I december spåddes socialnämnden och -förvaltningen gå minus 203,5 miljoner. Nu visar det sig att det blev tio miljoner värre.
Men trots det gör Sundsvalls kommun en vinst 2015.
– Det är viktigt att vi inte lutar oss tillbaka, säger Peder Björk, kommunstyrelsens ordförande.

Ett positivt resultat på 33 miljoner kronor. Det är vad Sundsvalls kommun kan summera för 2015.

När de nu sammanställer alla ekonomiska plus och minus, har alla förvaltningar utom socialförvaltningen gjort bättre resultat än prognosen visat.

Just den förvaltningens ekonomi har bara skenat och skenat hela året.

I augusti bedömdes underskottet bli 175 miljoner kronor. Trots en rad åtgärder var det sista budet, i december, minus 203,5 miljoner kronor.

Nu stannade siffran på minus 213 miljoner kronor.

– Vi har ett stort arbete framför oss, framförallt på socialförvaltningen. Vi är övertygade om att de beslut vi tagit och kommer att ta kommer att vända den negativa ekonomiska trenden även där säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Den stora utmaningen blir att balansera socialförvaltningen till kommande budgetår.

Det finns däremot annat att glädja sig åt.

Det positiva resultatet är 21 miljoner kronor bättre än prognosen från augusti 2015, men 70 miljoner lägre än budgeterad nivå samma år.

Barn- och utbildningsförvaltningen har den tydligaste förbättringen och har lyckats vända sin negativa trend från ett budgeterat underskott på minus 15 miljoner kronor till minus två miljoner.

– Under hösten har politiken fattat en rad beslut för att få ekonomin i balans. Vi ser att det har gett resultat, framför allt i barn- och utbildningsförvaltningen, där man på kort tid har lyckats vända sitt underskott och nu nästan är i balans. Det är glädjande och nu är det viktigt att vi håller i det här och inte lutar oss tillbaka, säger Björk.

Läs också: Chefskarusell har påverkat socialtjänstens ekonomi: "För många byten är inte bra"