Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots tveksamheter – bjuder in till traditionell jul på Pipeline

Pipelines dörrar kommer att stå öppna på julafton, en tradition som startade 2011.
Men i år har det funnits tveksamheter inför arrangemanget.
– Jag har haft ett otroligt dilemma kring hur utsatta människor sparkar på andra utsatta, säger arrangören Niklas Bjermkvist.

För fjärde året i rad arrangeras Alternativ jul på Pipeline i Sundsvall.

Lokalerna på Kyrkogatan öppnar klockan 14 på julafton för den som vill äta, umgås eller bara byta ut vinterkylan mot värmen.

– Man ska kunna komma hit som vem som helst och fira traditionellt, säger Niklas Bjermkvist, verksamhetsansvarig.

Han har sedan tidigare tänkt att satsningen skulle vara i minst fem år, men det har inte varit självklart att det skulle bli något i år.

Många som kommer till Pipeline på julafton har svåra, utsatta livssituationer och Niklas Bjermkvist har haft svårt att hantera det.

– Att lära känna människor som löper stor risk att dö de närmsta tolv månaderna är en verklighet jag haft svårt att greppa. Jag förstår om det låter konstigt och fegt, men jag är väldigt känslostyrd och har tagit det väldigt hårt när jag fått dödsbud till mig.

Niklas Bjermkvist blir också förtvivlad när han upplever att utsatta människor attackeras – av personer som själva har en utsatt situation.

Ändå har han bestämt sig för att välkomna alla till Alternativ jul den 24 december.

– Jag vill visa att man kan hjälpa människor av olika ursprung samtidigt, att det ena inte behöver utesluta det andra. Jag lever ett tryggt liv med fast inkomst och en säng som väntar på mig varje kväll, så inte ska jag sluta göra det enda jag gör på ett år för dessa människor.

Även Slink in, Nattkaffe för hemlösa i Sundsvall, Hela människan och Röda korset står bakom arrangemanget.