Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygg och färgrik fantasivärld

Barnteaterrecension
Teater Tittut: Beatrix värld
Manus och regi: Sven Wagelin-Challis
Med: Sofia Hollsten och Tobias Ulfvebrand
Kulturmagasinet, fredag
Spelas också: Kvissleby 13/2, Indal 14/2

Annons

Som ett äkta viktorianskt barn fick hon inte springa, busa, sparka boll, smutsa ner sig. Men hon fick teckna.

Djuren kring gården blev hennes vänner, och i dockteater Tittuts berättelse om Beatrix Potter, vars djursagor älskats av generationer, kryper de ut ur hennes block och fantasi, får liv och förmänskligas. Och för barn är det inget konstigt att djur bär kläder eller att dockor rör sig och kan tala. Det är så de själva leker.

Här är en lugn, färgrik föreställning för de minsta, med mycket mim, lite talteater, skickligt dockspel och ett koncentrerat lugn; med rekvisita och sceneri som skapar den magiska inramningen. Med busiga djur som lockar till skratt, vackra och välgjorda dockor som används på listiga sätt samt fint berättande musik av Leif Hultqvist.

Lite farligt kan det förstås bli. En enorm fisk kan sluka en metande groda. Stövlar på en grönsaksodlare är farliga för en liten kanin på morotsstöld. Katt och räv kan vara jättestora och hotfulla i sin lurande smidighet. Men det ger bara lite krydda till en i grunden trygg och ombonad värld, där verkligheten, markerad av vuxentillsägelser som "Smutsa inte ner dig", och hennes egen fantasi omärkligt glider samman.

Läs mer om vårens barnteater:

Intensiv barnkulturhelg

Teater Sojas pjäs om ensamkommande flyktingbarn