Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffa situationen inom svensk ishockey: "Vi har två problem"

De rutinerade domarna slutar, och de nya är för unga för de högre nivåerna.
Svenska ishockeyn brottas med ett stort problem på domarsidan för att fylla alla luckor.
– Vår största utmaning är att skapa förebilderna, och skapa ett längre engagemang som domare, säger Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Annons

Domarna som har varit med i flera säsonger och dömer på distriktsnivå väljer att sluta. Samtidigt är de nya som kommer in för unga för att ersätta de äldre rakt av.

Hockeysverige brottas med ett stort problem på domarsidan.

– Det blir en balans där man måste ha erfarna domare samtidigt som man får in nya domare. Och det vi kan se är väl att förlusterna och de nya går på plus minus noll, men de som vi tappar är de som har erfarenhet, säger Joel Hansson och fortsätter:

– Antalet utbildade domare är nog ganska många, men vi har två problem. Vi måste få de som går första utbildningen att fortsätta och sedan måste vi få de på distrikts- och riksnivå att fortsätta längre.

Samtidigt har de svårt att rekrytera gamla spelare, som spelat på juniornivå, till att börja döma ishockey.

Fler sådana skulle minska glappet mellan de nya unga och de äldre.

– Vi utbildar rätt många, men de är lite för unga på distriktsnivå. Vi kommer att jobba aktivt med att få de som spelat på U15 till J20-nivå att börja döma. De kan mycket hockey och kan lära sig snabbt, och är också mogna till åldern, säger Joel Hansson.

Varför är det så svårt att få tidigare juniorspelare att börja döma?

– Det finns säkert miljoner anledningar. Men man har säkert gjort en jättesatsning som junior för att nå högt, och så går det inte. Det kan vara ett hårt slag, men vi vill visa att det finns andra delar av hockeyn där man kan följa samma stora drömmar. Och vi måste synliggöra de möjligheterna.

Joel Hansson menar att det går att nå långt och högt även som domare. Något de alltså vill visa för de som slutat spela ishockey efter att de satsat hårt.

– I rollen som domare kan du påverka mer. Du kan styra din egen träning och så vidare, och så är matchningen inte lika hård heller, och det finns goda möjligheter att ta sig upp i nivåerna ganska snabbt, säger han.

Ett sätt att kunna locka nya, och behålla de redan befintliga domarna, är att skapa förebilder. Något spelarna oftast har när de spelar.

– Vår största utmaning är att skapa förebilderna. Vi måste göra det på ungdomsnivå för det finns en jätteattraktion för de yngre att se upp till äldre. Vi måste lyfta upp de på ett bättre sätt, och det kan vara en stor drivkraft för unga domare, säger Hansson.

För drygt två veckor sedan berättade hela 14 procent av hockeydomarna att de kände rädsla i sin roll som domare. Samtidigt sa en av sju att de varit rädda för våld eller kränkningar vid flera tillfällen.

– Gör vi inte ett bra grundarbete nu med denna fråga så kommer vi ha väldigt svårt att rekrytera nya domare till att döma våra matcher, sa domaransvarige Joel Hansson i ett pressmeddelande då.