Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tag i Sporthallen

Det verkar nästan vänskapligt. Två brottare står pannan ihop och armarna ihopslingrade.

Men ta en närmare titt. Fingrarna borrar in i skinnet, armarna skakar av ansträngning och tänderna blottas i grimaser.

Ingen tvekan – brottning är en hård sport.

Annons

– Det är en ganska tuff träning i början. Det kan ta ett tag innan man bli van vid slagen. Men när man väl har blivit van är det jäkligt kul.

Det säger Skönsbergsbrottaren Johan Storgärd. Han är en av nästan 200 unga brottare som samlats i Sporthallen i helgen för att göra upp i Ungdoms-SM. Och förhoppningarna är stora på Storgärd, som tävlar i 85-kilosklassen och kan ta medalj.

– Ja, de säger det. Det har känts bra inför SM. Jag har fått bra träningspass mot de större och då känner man sig laddad, säger Storgärd, som tillsammans med Brännans Pontus Bergström är distriktets två stora medaljhopp.

På tjejsidan är det glesare med lokala förmågor, men en av få tjejer från Medelpad i tävlingarna är Philippa Kihlberg, Sundsvalls AIK (SAIK). Hon vann tämligen enkelt vann sin första omgång mot Emma Hansson, Hästveda.

– Hon var jätteduktig, det är ju alla som är med och tävlar här. Men jag var mer på och var beredd när hon dök och så, säger Kihlberg.

För sju år sedan följde hon med storebror på ett av hans brottningspass. Då blev hon fast och idag tävlar hon i 56-kilosklassen.

– Det är jätterolig träning, fast det är jobbigt. Man får träna allting: kondition, styrka, smidighet och uthållighet.

Och så gäller det att träna upp smärttåligheten – eller kanske snarare att träna bort rädslan.

– Många är lite rädd i början, men det gör inte så ont egentligen, säger Johan Storgärd.

Rädslan är större än själva smärtan menar han. Man tror att det ska göra mer ont än vad det i verkligheten gör.

Men visst är brottning fortfarande en hård sport. Att vara lite fin i kanten på brottningsmattan är inget att tänka på.

– Det ska bara lite bonntjyv i det. Brottare får absolut inte vara snälla, de ska tåla motgångar och vara lite tjuriga, säger Anders Pettersson, tränare och styrelseledamot i SAIK.

Han är kort, satt och byggd lite som tunna. Men att vara stor och muskulös är absolut inget krav för att bli en duktig brottare.

– Det finns många som inte har några muskler, men som är jättesnabba och kan luras. Man ska inte döma hundar efter håret, det går att bara jättebra på brottning utan att det syns på dig.

Finalmatcherna går i Sporthallen i dag.

Annons