Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tag på rullskridskor där män är undantag

/
  • Sofie Backman och Ella Åström i fronten under träningen i Nolby. Gruppen är strax under antalet som räcker för att köra matcher – men innan det måste varje individ klara både kunskapstest och åktest.
  • Tandskydd är ett måste, samma gäller med handleds-, knä- och armbågsskydd.
  • Matilda Alenius och Anna Maja Nylén övar plogstopp.
  • Gruppkänslan är viktig och utöver lagkänslan inom Sundsvall Demolition Rollers finns även bra samarbete med andra lag i Sverige.

Reglerna är många och komplicerade. Matcherna är tuffa med många närkamper. Dessutom är tjejer normen i den amerikanska sporten roller derby.
– Jag har aldrig sett en person som åker skidskor utan att le, säger Matilda Alenius i Sundsvall demolition rollers.

Annons

Under träningen på Löta i Nolby bär samtliga tjejer hjälm och skydd för knän, armbågar, handleder och tänder. De är en grupp på runt åtta stycken, några är nybörjare och några är riktigt hemma på skridskorna.

– Vi är ett jättehärligt gäng med bara riktigt häftiga brudar, säger Matilda Alenius.

Roller derby var stort i USA under 70-talet och nu på de senaste fem åren har sporten blivit populär igen. För Matilda började intresset 2011 då hon såg filmen "Whip It".

– Jag såg den och tyckte att det såg grymt roligt ut, och tänkte att ska jag börja med en sport någon gång så är det roller derby som gäller.

Men hon tog inte tag i det nyväckta intresset på grund av att hon inte trodde att det fanns något lag att spela med. Men i samma stad så fanns Sundsvall demolition rollers.

– Jag har varit med sedan oktober i fjol, men laget har tydligen funnits under hela tiden jag varit vetat om sporten, skrattar Matilda.

Det har tidigare varit svårt att få nytt folk till gruppen men ordförande Sofie Backman har på senaste märkt av ett ökat intresse.

– När jag provade första gången 2013 hade jag ingen aning att det ens fanns något som hette roller derby, och här i Sundsvall har folk börjat bli allt mer intresserade och ser det nu som en riktig sport, säger hon.

För Sofie Backman handlar förtjusningen om kombinationen av att vara ett lag med att det både är en taktisk och fysisk sport.

– Det är mycket att tänka på när man åker, man ska kunna många regler, säger hon.

– Det är som schack och boxning på en gång – fast på skridskor, skrattar hon.

För att få spela matcher i Roller derby krävs det att man både klarat ett åktest samt ett kunskapstest likt inför ett körkort.

– Det är en säkerhetsfråga, det kan bli väldigt farligt om man inte har koll på vad man gör, säger hon och fortsätter:

– Precis när man kör någon motorsport.

Den lite tuffa ingången till att få spela match kan vara en faktor i varför det är svårt att få in folk.

– Det är inte som korpen i fotboll då man direkt får köra match, därför kan jag tänka mig att folk inte vågar eller orkar satsa.

Trots den tuffa vägen till att få spela så är roller derby en öppen sport som inte utesluter några nya lagkamrater efter vilken kunskapsnivå man är på.

– Vanligtvis är det svårt att börja i något nytt som vuxen, men här är det inte styrt efter ålder för det går bra ändå, säger hon och fortsätter:

– Eftersom det är en relativt ny sport i Sverige så finns inte den grundkunskapen som vid exempelvis fotboll.

I Sundsvall demolition rollers finns ett antal som har tagit sig genom de test som krävs för att få tävla. Men eftersom de själv har tillräckligt med spelare så samarbetar olika lag med varandra.

– Vi brukar åka med Ljungaverks lag, och några har spelat match med Uppsala. Det är fint på så sätt att det är bra sammanhållning mellan de olika klubbarna – vi hjälps åt.

Däremot finns en annorlunda hierarki då kvinnor är normen,

– Det är en liten bonus, att säger man roller derby så tänker folk direkt kvinnor. Man slipper det där med liknande ord som dam-hockey, säger hon och fortsätter:

– Men ibland kan jag tycka att folk blir onödigt förvånade över att det är en damsport. Nästan som om det vore en sensation att kvinnor kör en tuff och fysisk sport. Men å andra sidan kan ju bara kliva på och åka och bevisa för de som tvivlar.

Annons