Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft för nattpersonal på Skottsundsbacken – en får ansvar för tre avdelningar

Den 1 februari sjösätts personalförändringarna inom äldreomsorgen.
På Skottsundsbacken får en som jobbar natt ansvar för tre avdelningar med 39 boende.

Annons

På äldreboendet finns åtta avdelningar, fem för dementa och tre för somatiskt sjuka.

Alla har varit bemannade med en nattpersonal men nu ska en anställd ta hand om alla somatiska patienter nattetid.

– Det är 30 ringningar per natt på de somatiska avdelningarna, ett jättehögt tryck. Även där finns patienter som har demensproblem, berättar en anställd som vill vara anonym.

Personalen informerades förra veckan.

– Anhöriga skulle inte få information i förväg, de skulle få veta om förändringen när allt är klart.

Läs även: Boende och anhöriga kritiska mot sparbeskedet

Nattpersonalen jobbar mellan klockan 21 och 07. Dagpersonalen kommer 06.45.

– Många vaknar vid fyra eller fem på morgonen. Om den som jobbar befinner sig på en annan avdelning kan någon gå upp själv och fallrisken är stor.

Hela äldreboendet ligger i samma plan men det är korridorer mellan avdelningarna och även om larmen kopplas ihop så går det inte att vara på flera ställen samtidigt.

Stämningen är upprörd bland de anställda.

– Det här blir inte vårdsäkert.

På hemsidan står det "Nattetid arbetar en person på varje avdelning samt en resursperson som är knuten främst till våra demensavdelningar". Men resurspersonen är borttagen sedan tidigare och nu på måndag försvinner två tjänster nattetid.

Det står också "det är varje människas rätt att få trygg vård och omsorg". Något som de anställda ifrågasätter om det kommer att erbjudas när neddragningen genomförs.

Carina Magnusson är områdeschef för äldreomsorgen och kunde inte under måndagen lämna ut risk- och konsekvensanalyser som gjorts med anledning av förändringarna.

– Vi går igenom och ska förhandla dem, det blir samverkan med fackliga företrädare senare i veckan. Men nu är det arbetsmaterial och det lämnar jag inte ut. Det här är en anpassning till den budget vi har att hålla oss till.

Läs också: Socialnämndens besparingar inom äldreomsorgen.

Liknande minskning på personal har genomförts i Hällefors. För det har IVO utkrävt straffavgift. Även där har det varit sex nattpersonal på åtta avdelningar och dörrarna har varit låsta.

Låsta dörrar kommer också att bli verklighet på Skottsundsbacken. Även på Lindgården ska det dras in på nattpersonal.