Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tulpanerna frodas i växthuset i Målsta

Gnissliga och frasiga står de där som en färgglad armé och väntar på att skeppas ut i blomsterhandlar och mataffärer.

Nästan två miljoner tulpaner drivs upp i Målsta varje säsong med hjälp av datordriven bevattning, noggranna rutiner och beskydd av en iller.

Så här års plockar, buntar och packar Andreas Nilsson och hans kollegor tulpaner på heltid. Radions ljud ekar mellan växthusväggarna och de plockar snabbt, rytmiskt och med finess. För det gäller att ha den rätta knycken.

– På vissa tulpansorter viker sig bladen lätt och då kan de gå sönder och bli fula när de packas. De måste vara raka, säger Andreas Nilsson.

Han har varit anställd på Målsta trädgård i 12 år och är inte ett dugg trött på sitt jobb.

– Skulle det vara tulpaner året runt så skulle jag bli ganska less, men det är bara 17 veckor om året, så det är väldigt säsongsbetonat, säger han.

De första tulpanerna från Målsta kommer ut i butikerna strax före jul och levereras en bit in på vårkanten. Under resten av säsongen drivs det även upp vårplantor, pelargoner och julstjärnor.

Men just nu går det mesta i tulpanens tecken. Två miljoner lökar blir nästan lika många färdiga tulpaner eftersom man får räkna med ett visst svinn. Från att de små groende lökarna tas ut ur kylrummet tills att de är redo för plockning tar det 17-20 dagar.

– De använda lökarna lägger vi ut på åkern. Där har vi ett gäng rådjur som blir väldigt glada, säger Andreas Nilsson.

Rådjuren brukar ju vanligtvis vara tulpanodlarens största fiender, men eftersom odlingen sker inomhus är det betydligt jobbigare med råttorna. De äter det smaskiga innandömet på de spirande lökarna så att det aldrig blir några blommor. Råttorna hålls efter med hjälp av råttgift och en ettrig liten jägare som hittat till växthuset av sig själv.

– Det kom hit en iller för några år sedan. Jag har inte sett den nu på ett tag, men jag har inte märkt av några råttor heller och det brukar man göra annars. Så illern måste väl göra sitt jobb, säger Andreas Nilsson.

Den fuktiga värmen i växthuset är en stor kontrast till isen och snön utanför. Den genomsnittliga temperaturen är 19 grader och de anställda jobbar i tunna tröjor. Bevattningen av tulpanerna sker underifrån med hjälp av ett så kallat ebb- och flodsystem som styrs via en dator.

Vilka sorter som odlas varierar från år till år. De som fungerar bra och ger god avkastning återkommer ofta, medan vissa sorter kanske bara är med under några få veckor av säsongen. Men det är självklart inte bara odlarens behov som ska tillgodoses. Köparnas smak förändras från år till år och tulpanerna ska gärna matcha inredningen. I år odlas bland annat den rödgula Verandi, den fransiga mörkröda Rokoko och Andreas Nilssons personliga favorit, den ljusrosa Upstar.

– Just nu är det väldigt populärt med vita och rosa tulpaner. Jag tror att det har att göra med den ljusa trenden i inredningstidningarna där allt ska vara vitt. Men framåt vårkanten blir det mer gult och orange, säger Andreas Nilsson.

Själv tar han gärna hem ett fång tulpaner lite då och då. Både för fräschörens skull och i studiesyfte.

– Jag tar hem dem för att se hur de utvecklar sig. Till exempel har vi en tulpan som ser limegrön ut i butik men som senare blir gul. Och så tycker jag att tulpaner är väldigt fina, säger han.