Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tumult kring folkomröstningen om Katalonien – Barcelona fick spela för tomma läktare

Det blev stora oroligheter i samband med folkomröstningen om Kataloniens självständighet på söndagen.

Samtidigt som mängder av katalaner köade för att rösta om självständighet stängde en stor polisinsats i Barcelona vallokaler och tog valurnor i beslag för att försöka stoppa folkomröstningen, skriver dn.se på söndagen.

Läs om Västeråsaren som är på plats i Barcelona [+]: "Jag börjar bli trött på det ständiga ljudet av helikoptrar"

Katalonien folkomröstar om självständighet från Spanien, men regeringen i Madrid har förklarat omröstningen som olaglig och polisen har fått order att förhindra folk att rösta, skriver aftonbladet.se

Under förmiddagen kom också rapporter från flera medier om att polisen sköt gummikulor mot väljare på en gata i Barcelona. Vid 15-tiden på söndagen talade uppgifter i flera medier om att minst 337 personer har skadats i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och väljare och vartefter kvällen gick steg antalet skadade.

Den spanska inrikesministern, Juan Ignacio Zoido, lägger skulden på oroligheterna på den katalanska presidenten Carles Puigdemont.

– Det är upp till honom att "normaliteten och ordningen återvänder till Katalonien", säger inrikesministern enligt El Mundo rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Vallokalerna öppnade klockan 9 på morgonen och är planerade att hålla öppet till 21 på söndagskvällen. Om det blir mer oroligheter kan de komma att stängas tidigare.

Klockan 15 kom besked från om att Barcelonas fotbollsmatch mot Las Palmas skulle skjutas upp efter oroligheterna, enligt sportbladet.se. Det beslutet ändrades senare då La Liga inte ville ställa in machen. Resultatet blev att matchen spelades inför tomma läkatre.