Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tumult under nazistdemonstration i Göteborg – flera personer har gripits

Omkring 500 personer i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade på lördagen i Göteborg. Ett 30-tal personer greps under dagen och ett 20-tal omhändertogs av polis.

Inför demonstrationen hade polisen spärrat av stora delar av staden och när demonstrationen drog igång fanns ett stort antal poliser från hela landet på plats.

Även flera motdemonstrationer anordnades och enligt polisen var det möjligt att uppemot 10 000 motdemonstranter skulle samlas på olika håll i Göteborg under lördagen, skriver Göteborgs-Posten.

Polisen skriver på sin hemsida att flera personer har kontrollerats och avvisats eller gripits både före och under marschen. En utländsk medborgare greps på en buss som misstänkt för att ha sparkat en polis i ansiktet. På fredagskvällen greps också två utländska medborgare på Landvetter misstänkta för förberedelse till grov misshandel då man hittat knivar i deras bagage.

Vid 12.30 försökte ett par personer ta sig igenom avspärrningarna, men kunde hindras av polis, skriver polisen på sin hemsida.

Kort efter det meddelade polisen att sammanlagt ett 20-tal personer hade omhändertagits eller avvisats av polis under dagen. Av dessa hade två personer omhändertagits efter att ha burit på pyroteknik.

Vid 13.30 stannade demonstrationståget till. Enligt polisen bröt demonstranterna mot polisens angivna väg och det uppstod tumult mellan polis, demonstranter och motdemonstranter. Under tumultet kastades sten och minst två personer har fått åka till sjukhus i ambulans, skriver aftonbladet.se

– Motdemonstranter ropade och kastade grejer mot NMR. Då försökte NMR bryta igenom den anvisade vägen mot demonstrationsplatsen, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson till Göteborgs-Posten.

En polis har också skadats lindrigt under tumultet på Fabriksgatan. Vid 14-tiden uppstod ännu mer bråk på platsen och polisen beslutade att spärra av ett större område och omringade NMR-demonstranterna. Det hördes knallskott på flera håll och polis och motdemonstrater drabbade samman, enligt flera medier.

Vid 15-tiden var nazistdemonstrationen fortfarande stillastående vid Liseberg. Nöjesfältets huvudentré stängdes och besökare på bokmässan uppmanades att stanna inne, enligt SVT Nyheter Väst.

Trost att demonstrationens tillstånd löpte ut klockan 15 fortsatte det att vara stökigt på platsen i ett par timmar efteråt. Vid 16.30 meddelade polisen att det skett ytterligare ett upplopp och att en person förts till sjukhus med ambulans. Vid den tidpunkten räknade polisen också ihop till 29 gripna personer och 21 omhändertagna, något som senare kom att ändras till 32 gripna och samma antal omhändertagna som tidigare.

Enligt flera medier är NMR:s ledare Simon Lundberg en av de personer som har gripits och enligt SVT Nyheter vägrade NMR att lämna platsen innan han hade släppts.

Efter att demonstrationstiden löpte ut eskorterades demontranterna från platsen.