Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunga förluster i EM för Mabergs

Det svenska herrlandslaget lag Mabergs upplevde en riktig mardrömsmåndag i curling-EM i Swedbank arena i Örnsköldsvik.

Efter en rad småmissar och några rejäla praktmissar åkte Sverige på ett svidande bakslag sent på måndagskvällen mot Tjeckien – förlust med 4–9 i en match som Sverige måste vinna för att ha en chans att nå slutspel.

Nu får Sverige glömma allt vad slutspel heter och helt inrikta sig på att rädda en VM-plats i de återstående matcherna.

Tjeckien är ett lag som Sverige hoppas ha bakom sig i EM-tabellen i kampen om att nå en plats bland de sju bästa, en plats som garanterar en plats i VM.

Det internationellt orutinerade svenska laget hade inget flyt i spelet på måndagen, utan satte sig allt för ofta i besvärliga situationer. Det blev extra dyrbart just mot Tjecken som svarade för sin klart bästa insats hittills i EM-spelet.

Förlusten mot Tjeckien var Sveriges fjärde förlust på sex spelade matcher i EM. Tidigare under måndagen gav Sverige upp kampen mot Skottland i den åttonde omgången vid ställningen 4–8.

– Vi var piskade att minst tre poäng i åttonde omgången för att ha chans att vända på matchen, men vi lyckades bara ta en poäng. Så säkert som skottarna spelade i sitt take-spel så hade vi inte fått en chans att bygga upp för ett mer poänggivande spel, sade den svenske skippern Mathias Mabergs.

De svenska segerchanserna mot Skottland sprack redan i andra omgången då den svenske fyran Henrik Edlund i omgångens sista sten skulle dra en stenen mitt i boet för att få poäng. Men stenen gick i en guardsten och slog sedan ut sin egen sten ur boet – stället för en svensk poäng blev det tre skotska.

– Vi hade inte marginalerna med oss i den här matchen. Vi hade ett liknande läge i femte omgången där vi hade läge för ett poäng, men det var skottarna som fick en tvåa, konstaterade Mathias Mabergs.

Lag Mabergs får nu rikta in sig på att plocka så många segrar som möjligt i de återstående fyra matcherna för att bli sämst sjua i tabellen och säkra en VM-plats för Sverige.

Det åttonde laget i A-gruppen får kvalspela om den åttonde platsen till VM mot segrande lag i B-gruppen i bäst av tre matcher.