Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunga priser i sikte för Galantis

2015 var året då allt lossnade för den svenska duon Galantis, med Linus Eklöw från Sundsvall. Och med nomineringar till både Grammy, Grammis, P3 Guld och en stundande Europaturné ser framgångarna ut att fortsätta 2016.
– Det känns som en vinst att bara bli nominerad, säger Christian Karlsson.

Framgångarna har duggat tätt för Galantis sedan debut-ep:n i fjol. De har slagit stort utomlands och singeln "Runaway (U + I)" har toppat Spotifys globala virala lista. Nu är de dessutom nominerade till en Grammis för årets elektro/dans tillsammans med bland andra Avicii och Axwell & Ingrosso. De har också chans att ro hem en amerikansk Grammy för bästa dansskiva och är även nominerade inför nästa år P3 Guld-gala i kategorierna Årets dans och Årets grupp.

Christian Karlsson och Linus Eklöw, som nyss har turnerat i Australien, känner sig hedrade över uppmärksamheten men tar ingenting för givet:

– Det är sjukt kul att bli nominerade. Men framförallt är vi alltid glada över resultatet av det vi har gjort, och att så många kan ta del av det, säger Christian Karlsson.

Duon hittar inte bara inspiration i dansmusik, utan lyssnar på allt från pop till country. Men det finns en avgörande skillnad mellan den elektroniska musiken och traditionell gitarrpop, säger de.

– Det finns en sådan enorm kraft i elektronisk musik som du inte kan uppnå med gitarrer. Och den förändras fort – varje dag spränger man nya barriärer, säger Linus Eklöw, och Christian Karlsson fyller i:

– Du står heller inte bara och tittar på ett band, utan deltar i det som pågår. Det finns någonting nästan tribalt med att dansa till en rytm, en otroligt häftig känsla.

Nästa år ger sig Galantis ut på sin första Europaturné, och den 6 februari spelar de på Münchenbryggeriet i Stockholm. Då kan publiken förvänta sig nytt material.

– Vi måste förnya oss hela tiden för att känna inspiration. Både vi och publiken ska känna att varje kväll är en ny kväll, säger Christian Karlsson.