Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turisterna seglar förbi Sundsvall: "Finns ingenting som lockar"

Båtturisterna längs Norrlandskusten blir bara fler och fler.
Och många av dem seglar förbi Sundsvall.
– Det händer ingenting. Självklart är jag besviken, säger Jan Lindberg, hamnchef i Sundsvalls båtsällskap.

Sundsvall har på bara några år gått från att räknas som en av landets 50 bästa båtkommuner till att inte längre finnas med på den eftertraktade topplistan från Båtbranschens riksförbund.

– Det finns ingenting som lockar till att segla in i fjärden, säger Jan Lindberg.

Tycker du att Sundsvalls kommun gör tillräckligt?

– Nej, det händer ingenting. Man blir lite avis när både Härnösand och Örnsköldsvik satsar så många miljoner. Vi har en väldigt begränsad skärgård, men det finns trots allt många ställen med möjligheter. Ett exempel är Tjuvholmen. Det är en oas, men den måste tas om hand.

Tvärtom menar Åsa Ulander (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, att det just nu är högt uppe på agendan att utveckla friluftslivet – även vid vattnet.

– Det är en av Sundsvalls framtidsfrågor och saker är på gång att hända. Vi har valt att börja vid Njurundakusten. Det börjar bli konkret där nu. Ambitionen är att fortsätta den utvecklingen. Men vi har begränsade resurser och det finns en del hål att stoppa i, säger hon.

Hur står sig Sundsvall mot kustkommunerna i Hälsingland och Ångermanland?

– Jämfört med dem ligger vi efter, så är det ju.

På frågan om vad hennes föregångare uträttade minns hon köpet av Lunkentuss – en k-märkt båt som gjorde en världsomsegling från Sundsvall i början av 1960-talet – som den blågröna koalitionens enda egentliga bedrift.

– Men det gynnar inte kustturismen, påpekar hon.

Påståendet får oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) att reagera:

– Åsa Ulander har uppenbarligen ett selektivt minne. Det var hennes partis budget som styrde de två sista åren och i den fanns ingenting över huvud taget. Hon får rannsaka sitt eget samvete om vad de själv gjorde i frågan när de styrde i 40 år.

Han fortsätter:

– Jag delar grunduppfattningen om att det har gjorts för lite riktat specifikt mot den kustnära besöksnäringen. Där har vi en potential inte minst när det gäller jobbtillväxt. Då pratar vi inte om tusentals jobb, men de skulle kunna bli tresiffriga.

ST har sökt Näringslivsbolaget, som ansvarar för turismen i kommunen, för en kommentar.

Läs också: Startskott för stor skärgårdssatsning i Timrå