Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Akilov åtalad för terrordådet i Stockholm: "Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle"

Artikel 57 av 61
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

På tisdagen väcktes åtal mot 39-årige Rakhmat Akilov. Han är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, som krävde fem människors liv. Enligt åklagaren förberedde Akilov attacken i drygt fyra månader.

Vi sänder direkt från presskonferensen efter att åklagaren lämnat in stämningsansökan mot Rakhmat Akilov.

Förundersökningsledaren och vice chefsåklagaren Hans Ihrman började med att säga:

– Mitt mål är att Akilov aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle.

Andra medverkande vid presskonferensen: Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Nationella operativa avdelningen, och Johan Olsson, operativ chef på Säkerhetspolisen.

Terrordådet i Stockholm skedde den 7 april förra året. Fem personer dog när en lastbil körde rakt in i folkmassan på Drottninggatan i centrala i Stockholm. I lastbilen misstänks den 39-årige Rakhmat Akilov ha suttit.

Han åtalas nu för terroristbrott och försök till terroristbrott.

► Enligt stämningsansökan planerade Akilov dådet i drygt fyra månader. Han ska också ha tittat på alternativa platser att slå till, rapporterar Expressen.

► Akilov körde lastbilen i 500 meter längs Drottninggatan. När det blev stopp utlöste han en explosion i förarhytten. Han antände en anordning bestående av fem butangasbehållare, skruvar och knivblad, skriver Aftonbladet.

► Akilov beskrivs i åtalet som en ensam gärningsman, men enligt åklagaren har han haft flera kontakter där han diskuterat terrordåd. Under attacken har han också haft kontakt med en person och skickat bilder inifrån lastbilen. Samma person har han chattat med efter attacken, rapporterar SVT.

Se utdrag från Mittmedias rapportering från terrorattacken den 7 april.

► Tidslinje: