Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Därför testar Sverige så pass få: "Poängen är vilka åtgärder som sedan utförs"

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Här är en sammanfattning av myndigheternas presskonferens på onsdagen angående coronaviruset.

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här.

För tillfället hålls dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. På onsdagens presskonferens medverkade Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Svante Werger, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Martin Ärnlöv, Svenska Röda Korset, Georgios Kontorinis, Svenska Civilförsvarsförbundet och Fredrik Lennartsson, Sveriges Kommuner och Regioner.

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade att vi närmar oss 400 000 fall i världen, varv mer än hälften i Europa.

– Orosmomentet som vi ser just nu är USA, där väldigt mycket händer väldigt fort. Det finns potential att bli väldigt problematiskt, säger Anders Tegnell.

I Sverige får vi sedan någon vecka tillbaka 100-200 nya fall per dag. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har vi för närvarande 2510 bekräftade fall av covid-19 och 42 dödsfall. Hittills ska 144 patienter ha vårdats på iva.

– Den högsta andelen som fått intensivvård är i åldern 50-59 år och vi tror det har att göra med att det var många som reste till Alperna för några veckor sedan, säger Anders Tegnell.

Han pratade också om varför Sverige testar så pass lite.

– Vi testar så mycket vården och laboratorierna hinner med just nu och det utvecklas för varje vecka. Laboratorerna är inte det stora problemet, utan det är att vården ska kunna utföra proven på ett vettigt sätt och hantera provsvaren. Poängen med att testa är vilka åtgärder som sedan utförs, säger Anders Tegnell.

Angående bristen på skyddsutrustning inom vården säger Socialstyrelsens Taha Alexandersson att man nu går in i en fas där man börjar omfördela material i landet.

– Målsättningen är att skyddsutrustningen för personal som vårdar inte ska ta slut. Vi arbetar utifrån uppdaterade rekommendationer. Personal som behöver skyddsutrustning ska ha tillgång till det, säger Taha Alexandersson.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättade att man gett civilförsvarsförbundet en nationell samordningsroll för "hanteringen av förstärkningslösningen inom ramen för coronahanteringen".

Man har även en avsiktsförklaring med flera organisationer om att kunna hjälpa kommuner som inte har en frivilligresursgrupp. Det kan exempelvis handla om att hjälpa människor i riskgrupperna att handla mat.

– Ungefär 1,5 miljon personer är över 70 år och vi ser en risk för att många i ökad utsträckning skulle behöva vända sig till en redan belastad hemtjänst. Därför tog vi kontakt med Röda Korset, kan vi få till något sätt att lösa detta tillsammans?, säger  Lennart Fredriksson på Sveriges Kommuner och Regioner.

– Vi har skapat en modell där vi i samverkan med en kommun kan organisera lokala frivilliga för insatser där det inte finns en frivillig resursgrupp, säger Martin Ärnlöv på Svenska Röda Korset.