Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Ett nytt kvarter – för 300 miljoner kronor

Hela projektet beräknas kosta 300 miljoner kronor.
Nu har Skifu inlett byggandet av Campus Åkanten och Vision Grönborgs.
– Det kommer att betyda väldigt mycket för Sundsvall, säger Peter Clemin, vd för Skifu.

Läs också: Mittuniversitetet byggs ut.

Skifus jätteprojekt i Grönborgskvarteret har precis startat och därmed får ett helt kvarter nytt utseende.

Totala ytan på de bägge fastigheterna uppgår till 15 000 kvadratmeter till en prislapp på 300 miljoner kronor och är ekonomiskt det största i det kommunala fastighetsbolagets historia.

– Vi har genomfört byggnationer för runt 80 miljoner tidigare, det här är något helt annat. Det känns skönt att vi kommit i gång med bygget nu då vi planerat för det här i många år, säger Peter Clemin.

110 miljoner kostar den omfattande renoveringen av det 140 år gamla Grönborgshuset. Ett hus som kommer att rymma bland annat ett nytt kårhus, Åkroken Science Park, kontorshotell samt delar av Mittuniversitets verksamhet.

– Det kommer att bli en viktig knutpunkt för Åkroken, universitetet och näringslivet, säger Peter Clemin och tillägger:

– Det finns en otrolig charm med den här byggnaden och det kommer att bli väldigt bra.

Nya Grönborgs kommer att prydas av en stor inglasning på 700 kvadratmeter över innergården.

– Själva inglasningen kommer att stå klar redan den här hösten så vi kan vi jobba invändigt under vintern, säger Clemin.

Längs Sidsjövägen pågår det andra stora projektet Campus Åkanten. Prislappen för den nya universitetsbyggnaden är beräknad till 190 miljoner kronor.

– Det är ett lite lättare projekt än Grönborgs eftersom en stor del handlar om en nybyggnation. Vi kommer att bygga ihop den befintliga fastigheten med en helt ny huskropp längs Sidsjövägen, säger Peter Clemin.

Den nya campusbyggnaden byggs för att täcka Mittuniversitetets ökade behov av lokaler då lärarutbildningarna flyttas till Sundsvall.

På innergården finns en beachvolleybollplan och en basketplan inritad.

– Vi vill skapa en samlingsplats för studenterna och då tror vi att det här kommer att passa bra, säger Clemin.

Vad tror du att era projekt kommer att betyda för Sundsvall?

– Det kommer att göra staden och området mycket attraktivare än tidigare. Det är få städer som kan erbjuda ett så centralt campus som vi kan göra nu. På andra håll får man i regel åka buss för att ta sig till universitetet. Priserna på bostäder kommer också att öka i det här området.

Hösten 2016 ska Åkanten och Grönborgs stå klart.

– Lärarutbildningarna kommer att lämna Härnösand och flytta in här då. Vi kommer att hålla tidsplanen, men det kommer att bli tufft. Det blir inte många veckors semester för de som är här och jobbar, säger Peter Clemin.