Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Flersidigt porträtt av Thorvall i SVT:s "Det mest förbjudna"

Annons

"Förlåt" säger Cilla Thorell som författaren Kerstin Thorvall i inledningsscenen till SVT:s påskpresent "Det mest förbjudna" som har premiär på långfredagen.

"Förlåt" är ett ord som hon fortsätter att upprepa med jämna mellanrum i telefonlurar, på lappar och i möten med mamma, maken, väninnan och barnen genom första avsnittet.

"Det mest förbjudna" blandar nedslag i 2000-talet och en 80-årig Thorvall med scener från slutet av 50-talet fram tills romanen med samma namn gavs ut i mitten på 70-talet. En roman som, milt uttryckt, väckte debatt. En kvinna som ville ha ett eget liv som inte nöjde sig med bara man och barn. Eller som tidningsredaktören i filmatiseringen säger: "Tyvärr kan vi inte ta in det, vi skulle få hela landets äkta makar på oss - gå ut och påstå att en mamma vill ha ett liv".

Det ville Thorvall ha och hon fixade det på egen hand men inte utan kostnader i form av ständiga uppbrott, skövlade nära relationer och ett periodvis nedbrutet psyke.

Regissören Tova Magnusson lyfter fint fram de olika och ofta motsägelsefulla sidorna i Thorvalls karaktär - den grandiosa självbilden, arbetskapaciteten, talangen, kärlekstörsten och självhatet.

Det är smärtsamt att se hur Thorvall bränner möjligheter men också fantastiskt att se hur hon hela tiden skapar nya.

Som åskådare plågas jag av att se omgivningens syn på henne, hur tyst det blir när hon får sina yrkesmässiga framgångar, hur hon utan tack försörjer familjen och fast mannen är en ännu större självblodsegoist läggs all skuld på henne - mamman, kvinnan som vill för mycket.

Allra mest ont gör det att se sonen Maltes omsorger, hur han tar fram resväskan, brer smörgåsar och skickar med när mamma ska dra - igen.

"Förlåt" säger Thorvall.

Jag är säker på att "Det mest förbjudna" blir påskens bästa och jobbigaste tv-tittning.

Serien har premiär fredag 25 mars kl 21.00 i SVT1, del två och tre visas lördag och söndag.

LÄS MER: Thorvalls kamp i ny serie