Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Folkhälsomyndigheten förklarar sin strategi – se pressträffen med myndigheterna

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll en gemensam pressträff om covid-19 under fredagen.
Här kan du se vår livesändning från pressträffen och läsa mer om vad som sades.

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här.

Just nu hålls dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. På fredagen medverkade Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen och Anneli Bergholm Söder, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Johan Carlson berättade om Folkhälsomyndighetens strategi, att målet är att förhindra att pandemin sprids hastigt och får stora konsekvenser. Och det är inte bara för de coronadrabbades skull.

– Det finns också många andra som är sjuka och som behöver samhällets hjälp. Det avlider 90 000 personer i Sverige varje år. Om vården börjar fungera sämre skulle den siffran öka betydligt, säger Johan Carlsson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör säger också att man fortsatt bedömer att en stängning av förskolor och grundskolan inte är aktuell.

– Effekten är marginell och vi ser fortfarande stora problem med barnomsorgen och de utsatta barnens situation och vad det skulle innebära för föräldrar som jobbar exempelvis inom sjukvården, säger Johan Carlson.

Han ber även allmänheten att fundera över om resor under påsken är nödvändiga, framför allt till turistområdena i fjällen. Mer information kring detta kommer i början av nästa vecka.