Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Folkhälsomyndighetens nya beslut – endast bordsservering tillåts på restauranger, barer och caféer

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Restauranger, caféer, barer ska från nu endast ha bordsservering och inget barhäng.
Följs inte föreskrifter kan kommunerna besluta att stänga verksamheter som inte fyller kraven.
Det berättade socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en presskonferens.

TV: Se sändningen från Expressen TV här:

Under tisdagens presskonferens gick socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten ut med information om ännu en åtgärd som nu är aktuell för att minska smittspridningen av coronaviruset.

– På barer, caféer och restauranger kommer endast bordsservering att tillåtas, säger socialminister Lena Hallengren.

Det betyder att bland annat barservering nu förbjuds, men gäster kommer fortsatt att få köpa hämtmat. Bufféer förbjuds inte heller. Grundtanken är att folk inte ska vara upp i varandra i onödan.

– Det är mest den här trängseln när man står och köar och så vidare. Dans innebär ju ett stående på det viset, säger Johan Carlson.

De pratade även om påsken som en stor fjällhögtid och uppmanade personer att tänka över sina resor. Myndigheterna kan inte förhindra folk från att resa, men uppmanar befolkningen att se över om man verkligen måste åka – och att om man reser se över om man har möjlighet att isolera sig i en fjällstuga eller om man har tillgång till vård.

I normala fall är påsk en tid då många resor och umgås – men inte i år.

– Det kan inte bli så. Årets påsk blir inte som vanligt, säger Lena Hallengren.

Även skolfrågan togs upp på agendan.

– Det är inte aktuellt med en stängning av förskolor och skolor, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.