Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Han talar ut om branden på Ica

För ett år sedan stod Ica-butiken i lågor, men med rådigt ingripande från städerskan så stoppades katastrofen.
– Hon gjorde allt rätt och räddade butiken, säger Göran Grundström, butikschef på Ica i Kvissleby.

Det var den 28 maj 2014 som städerskan upptäckte brandrök från lagret. Tack vare hennes snabbhet med att ringa 112 så kunde branden stoppas innan katastrofen var ett faktum. Ett år senare ser Göran Grundström tillbaka på den dagen.

– Det viktigaste är att ingen blev skadad, säger han.

När brandkåren kom till platsen slickade lågorna utsidan av byggnaden och brinnande plast skapade giftig rök och explosionsrisk, men butiken gick att rädda och efter släckningsarbetet så kunde man utvärdera skadorna. Det rörde sig om skador för miljoner och man fick slänga allt som var rökskadat eller som inte låg i förslutna förpackningar.

– Totalt har det kostat närmare 20 miljoner, säger Göran Grundström.

Även med vetskapen om att inga hade skadats så slog branden hårt mot honom och personalen.

– Alla tar det olika, vissa jobbar på och andra mår dåligt över det och behöver tid. För mig var det värst mentalt när jag fick veta att det skulle ta flera månader att renovera, då var jag klubbad, säger han.

I början var det oklart om det gick att ha öppet men med hårt arbete från både personal och hantverkare så blev det möjligt att öppna den nya butiken i augusti förra året. Under tiden kunde de använda en mindre yta av butiken till att fortsätta försäljningen. Enligt Göran Grundström är det ett relativt lyckligt slut på en historia med en tragisk början.

– Alla ska ha en stor eloge, till exempel hantverkarna som jobbade på hårt under sin semester. Nu väntar vi spänt på sommargästerna och deras reaktion på den nya affären, säger han.