Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här vill de bygga en ny mack i Holm

För tre år sedan stängde bensinmacken i Holm vilket skapade ett stort tomrum.
Nu kämpar hela byn för att få bygga en ny.
– Det skulle betyda väldigt mycket för utvecklingen här, säger Jan Winroth, ordförande i Holmbygdens ekonomiska förening.

Annons

Lanthandeln och skolan har sedan länge lämnat byn och för några år sedan slog även bensinmacken igen. Tre hårda slag för en liten ort av Holms storlek.

Men ett nytt projekt i Holm har skapat både optimism och förhoppningar.

Föreningen Holmbygdens utveckling kämpar för att få bygga en ny bensinstation.

– Vi vill underlätta för företagarna och för hela byn, säger Jan Winroth.

Vad skulle det betyda för er om ni fick tillbaka macken?

– Vi skulle få en framtidstro på att landsbygden skulle kunna få leva vidare.

En ansökan är inskickad till länsstyrelsen där föreningen ansöker om bygdemedel. Hela investeringen ligger på totalt 1,5 miljoner kronor där 75 procent ska finansieras av bidrag från länsstyrelsen.

– Det är där som avgörandet ligger. Får vi pengarna som vi sökt om så kommer det att bli drivmedel på bygden. Annars får vi göra som vi gjort tidigare och försöka klara oss ändå, säger han.

Den gamla macken låg centralt i byn, men något övertagande är inte aktuellt. Den nya platsen ligger i stället vid infarten till Holm.

– Läget är strategiskt eftersom det ligger vid den stora vägen och det gör att långtradare kan stanna och tanka vilket ger bra omsättning, säger Niklas Wikholm, ordförande i Holmbygdens utveckling.

Den 400 kvadratmeter stora tomten har föreningen fått som gåva.

– Det var ypperligt generöst. Det är tre olika ägare på den här tomten varav två har gett tillstånd och den tredje var splittrad på ungefär 20 ägare. De gick ihop och sa att de ville skänka den här tomten så vi ska kunna ha den här macken, säger han.

Den nya drivmedelsanläggningen ska spela en viktig roll för byns utveckling.

– Det kommer inte att bli någon enskild ägare utan det handlar om ett kollektivt ägande för hela bygden. Den dagen då den genererar pengar, då allt är betalt, kommer de att tillfalla utvecklingen av Holm, säger han.

Enligt den plan som tagits fram ska två tankar grävas ner och föreningen räknar med att sälja en 1000 liter drivmedel per dygn.

– Enligt Trafikverkets siffror så ligger dygnstrafiken på 440 fordon häruppe så det tycker vi låter rimligt, säger Winroth.

I vår kommer föreningen att få besked om ekonomiskt stöd.

– Än så länge har vi inte den tanken utan vi hoppas och tror att vi ska få de här pengarna. Om vi inte får dem så har vi inte möjlighet att bygga något.