Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Myndigheterna höll pressträff – uppmanar att tänka över påskplanerna: "Är det verkligen nödvändigt"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

På tisdagen höll Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en pressträff om covid-19.
Europa är nu i epicentrum för coronaviruset och vi har en allmän smittspridning. 36 personer i Sverige har avlidit.

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Just nu hålls dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter.

Tidigare har man valt att stänga after ski och liftar på flera skidorter i Sverige. Det är ännu inte aktuellt att stänga hela skidorter – däremot uppmanas alla påskfirare att tänka över om de verkligen måste åka någonstans.

Däremot har man ännu inte sett någon kraftig ökning under de senaste dagarna.

– Den ökning som vi befarade har inte inträffat ännu, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Hittills har man konstaterat över 2000 fall av personer som drabbats av coronaviruset i Sverige. 36 personer har avlidit. Majoriteten av de drabbade är män och många av de drabbade är i 40- till 70-årsåldern.

Myndigheterna uppmanar även att man ska undvika att resa iväg i påsk.

– Man ska fundera över resor och om det verkligen är en nödvändig resa. Det gäller framför allt om man tillhör en riskgrupp och riskerar att utsätta sig själv för smitta, men även om man ska ta emot besök, säger Anders Wallensten.

Det handlar även om att kan komma att belasta den lokala sjukvården där man då befinner sig och att den kanske inte har kapaciteten för det.

Socialstyrelsen fokuserade på bristen på sjukvårdsutrustning och att man ser över det material som finns och som man kan få tag på.

– En tredjedel av regionerna har ändrat rekommendationerna för hur skyddsutrustning används, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på socialstyrelsen.

Den skyddsutrustning som finns tillgänglig kan nu fördelas över hela landet till olika regioner eller kommuner.

– Vi försöker använda det material som finns i Sverige på bästa sätt, säger Johanna Sandwall.