Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Över en miljon smittade i världen – totalt 333 döda i Sverige

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Med anledning av coronavirusets framfart håller Folkhälsomyndigheten dagliga presskonferenser med det senaste om covid-19. Se fredagens pressträff här.

LIVE-TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Medverkade gjorde Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, och Thomas Lindén chef för avdelningen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård, på Socialstyrelsen och Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten började med att berätta att man globalt har passerat 1 miljon bekräftade fall. Antal döda i världen är nu 51 500. I Europa är det nu cirka 482 000 fall och 35 900 har dött till följd av covid-19.

I Sverige handlar det nu om 333 döda och 6 078 som bekräftats smittade.

– Sverige har nu drygt 6 000 fall och kurvan fortsätter uppåt. Man kan se att grafen för antal personer som behöver intensivvårdsplats inte går upp i samma takt, i allafall inte på denna grafen. 469 personer har vårdats på intensivvårdsavdelning, säger Anders Wallensten.

Han fortsatte sen att gå igenom de rekommendationerna som finns:

* Om man är sjuk med symtom på covid-19 – stanna hemma och undvik sociala kontakter.

* Om man är över 70 år – stanna hemma och undvik sociala kontakter.

* Var och en i Sverige har ett ansvar att förhindra spridningen av covid-19.

- Noggrann med handhygien

- hålla avstånd ute i samhället

- avstå från sociala sammanhang som fester, dop, begravningar med större antal deltagare.

- avstå från onödiga resor.

– Allt detta har vi sagt tidigare men det tåls att upprepas då det är det som som i slutändan avgöra hur hård belastningen blir på vården, säger Anders Wallensten.

– Det finns fortfarande ledig intensivvårdskapacitet fortfarande är ungefär en tredjedel av intensivvårdsplatserna icke-belagda i landet, säger Johanna Sandwall från Socialstyrelsen.

Samtidigt som det finns lediga platser så berättar Johanna Sandvall att de får signaler att det är hårt tryck inom vissa regioner.

– Vi har ett antal regioner som är hårt ansatta, säger Johanna Sandvall.