Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Polisen inför dagens rättegång mot yrkeskriminell: "Egentligen tycker jag synd om honom"

På onsdagen startar rättegången mot 21-åringen som började begå brott vid tolv års ålder och som redan har sju domar i bagaget.
– Egentligen tycker jag synd om honom men kriminella personer måste själva ta ansvar om de ska kunna bryta sin livsstil, säger förundersökningsledare Henrik Blusi

Sundsvallsbon står åtalad för att på kort tid ha utfört en mängd inbrott, stölder och bedrägerier. Listan är lång när det gäller både de företagare och privatpersoner som har drabbats av hans envetna kamp för att tillskansa sig pengar och varor med hjälp av stulna kontokort.

Läs även: Nytt åtal mot yrkeskriminell Sundsvallsbo

Läs även: Om när den då 20-årige mannen gav sig ut på stöldtåg i september

Mannen har även försökt ta flera lån i sin pappas namn. Vid ett tillfälle handlade det om 150 000 kronor som han försökte få Forex personal att föra över till ett konto han hade tillgång till.

På häktet i Saltvik uppträdde 21-åringen också hotfullt mot två vårdare under hösten. Vid det tillfället spottade han en av dem i ögat.

Henrik Blusi känner väl till mannens och hans bröders historia. Flera av 21-åringens bröder är också att betrakta som yrkeskriminella.

Läs även: Unga bröder på kant med tillvaron

– Det finns alltid hopp men det hänger på individen själv om han eller hon ska kunna bryta ett sådant här mönster. Tas ett sådant beslut finns det hjälp att få från samhället, säger Blusi.

Läs också: Mikael, 27, lämnade det kriminella livet: "Att begå brott gav en adrenalinkick – men huvudsyftet var att få pengar till droger"