Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Risken för spridning av coronaviruset i Sverige höjs till högsta nivån – se presskonferensen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Risken för spridning av coronaviruset i Sverige höjdes till "mycket hög" under tisdagseftermiddagen.
– Det beror på att man identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var de fått smittan, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

TV: Se presskonferensen om coronaviruset här:

Folkhälsomyndigheten ökade riskbedömningen för allmän spridning i Sverige till den högsta nivån, trots att man inte ser allmän smittspridning i hela landet. Den nya nivån innebär att alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att smitta sprids.

– Det som är nytt är att vi höjer risken för spridning i Sverige till annat än personer i nära relationer till mycket hög, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

"Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara", skriver myndigheten på sin sajt.

Riskbedömningen är gjord utifrån den nuvarande situationen i Sverige och världen. Den är inte en prognos inför framtiden utan en bedömning över läget just nu.