Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Så funkar upphandlingar i Timrå Kommun – "Vi vill hjälpa företag att göra affärer i Timrå"

Under november månad kommer Timrå kommun arbeta extra mycket med upphandling.
Med temat ”Fokus Upphandling” kommer aktiviteter och kommunikationen att ske under hela månaden. Detta är ett långsiktigt arbete som kickas igång under november månad.

– Redan idag har vi en väl fungerande upphandlingsverksamhet i Timrå kommun. Vi vill hjälpa företag att göra affärer i Timrå och tillsammans bli ännu bättre på upphandling, säger Andreaz Strömgren, kommunchef Timrå kommun.

En ny film kring myter om upphandling (se här nedan) har tagits fram som en del i en enklare utbildning kring upphandling. Den kommer att skickas ut till både medarbetare och företag i kommunen för att öka kunskaperna.

– Vi vill att fler ska förstå skillnaden mellan myter och verklighet och vikten av att lämna anbud. Det tjänar både företagen och vi på, säger Stefan Eriksson, upphandlingsstrateg Timrå kommun.

Under hösten 2019 lanserades en ny e-tjänst ”Konkurrerar vi osunt”, där det är enklare att anmäla en misstänkt osund konkurrenssituation. Nu kommer nästa e-tjänst ”Sköter vi våra inköp”.

– Även denna tjänst är utformad för att enklare kunna påtala när kommunen exempelvis köper in varor utanför avtal eller handlar utan att ha genomfört en korrekt upphandling. Vi vill att ni hjälper oss att bli bättre helt enkelt, fortsätter Andreaz Strömgren.

Den nya tjänsten ”Låna en upphandlare" är ett annat nytt erbjudande som finns för företag som funderar på att lämna anbud.

– Alla företag har möjlighet att låna en upphandlare. Vi går bland annat igenom hur en upphandling går till och vilka regler som gäller. Tanken är att företagen ska få förutsättningar att kunna delta i upphandlingar även i andra kommuner och regioner, inte bara i vår kommun, säger Stefan Eriksson och fortsätter.

– Tjänsten är naturligtvis kostnadsfri, mötet tar cirka en till en och en halv timme och är personligt utifrån företagets förutsättningar.

Sedan tidigare erbjuder upphandlingsenheten utbildning för företag både i offentlig upphandling och i upphandlingssystem.

Om du skulle ge företagare som vill lägga anbud några enkla tips, vilka skulle det då vara?

– Ett – våga fråga! Tolka inte utan se till så att du vet vad upphandlaren vill ha. Och två – var ute i god tid, fastslår Stefan.

Vanligaste upphandlingsmyterna enligt Stefan Eriksson:

1. Ni är bara intresserade av lägsta pris. ”Det stämmer inte. När upphandlingen formuleras finns ofta flera krav med som ska vara uppfyllda, och kvalitet brukar alltid vara ett av dem.

2. Det är krångligt. ”Det behöver inte vara så svårt om man lär sig grunderna för hur upphandlingar går till. Och vi hjälper gärna till med det!”.

3. Upphandlingarna är så stora så att vi är chanslösa. ”I Timrå försöker vi alltid dela upp upphandlingarna just för att mindre företag också ska kunna vara med och lägga anbud.”

Fakta - Tjänster hos upphandlingsenheten

● Konkurrerar kommunen osunt? Bedriver kommunen verksamhet som snedvrider konkurrensen för en privat näringsidkare? Anmäl via e-tjänsten så utreder Konkurrensrådet om det stämmer, om kommunen bryter mot lagar eller regler, och hur stor den eventuella skadan är.

● Låna en upphandlare Upphandlingsenheten hjälper dig att skapa förutsättningar till goda affärer! Låna en upphandlare av Timrå kommun och lär dig mer om hur en upphandling går till och vilka regler som gäller. Tjänsten är kostnadsfri, mötet tar 1–1,5 timme och är personligt utifrån företagets förutsättningar. OBS! Under pandemin är denna tjänst mycket begränsad.

● Sköter kommunen inköpen? Ny tjänst! Har kommunen inte gjort en korrekt upphandling? Handlat utanför ramavtal? Upprättat avtal med flera leverantörer men ändå rutinmässigt handlat av en enda? Anmäl via den nya e-tjänsten så utreder Konkurrensrådet om det stämmer, om kommunen bryter mot lagar eller regler, och hur stor den eventuella skadan är.

Läs mer om upphandling inom Timrå kommun här

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Timrå Kommun och ej en artikel av nyhetsredaktionen.