Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Så hög blir avgiften på bron

Kommunen och regeringen har nått en uppgörelse när det gäller avgifter på nya Sundsvallsbron.

Det gamla avtalet om broavgifter mellan kommunen och Trafikverket kommer att förhandlas om. Det kommer att bli avgifter på bron, men i stället kommer en del infrastruktursatsningar i Sundsvall att tidigareläggas. Avgiften kommer enligt uppgörelsen bli 20 kronor för lastbilar och nio kronor för personbilar.

– Vi är besvikna att avtalet ej kunnat hållas, samtidigt är vi nöjda för de många åtgärder som kommer att genomföras, säger Lars Persson (FP), kommunalråd på presskonferensen på tisdagen.

Bland annat kommer det så kallade triangelspåret att tidigareläggas med två år. Det gäller även byggandet av ett nytt resecentrum i Sundsvall.

– Trafikmiljön i centrala Sundsvall kommer att förbättras av triangelspåret, säger Lars Persson.

Malandstriangeln, som är viktig för byggandet av logistikparken, är tidsplanerad till 2018.

I uppgörelsen ingå även att E14 ska rustas upp. Det ska bli en fyrfilig väg förbi avfarten till Blåbergstippen.

– E14 är ju den stora överraskningen i det här paketet. Det är viktigt eftersom det är en olycksdrabbad vägsträcka, säger Lars Persson.

Avbetalningstiden på bron är satt till 36 år. En fråga på presskonferensen var om avgifterna kan komma att höjas om färre utnyttjar bron när det nu blir avgift. Kommunalrådet Jörgen Berglund, ville inte uttala sig om det kan innebära höjda avgifter på bron i framtiden.