Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se myndigheternas pressträff: "Vädjar till alla som kan att avstå resor i påsk"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Socialstyrelsen vädjade till svenskarna under måndagens pressträff.

TV: Se Expressen TV:s livesändning från myndigheternas pressträff.

För tillfället hålls dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. På måndagen medverkade Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Svante Werger, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Annika Sundén, Arbetsförmedlingen.

Socialstyrelsens Taha Alexandersson pratade bland annat om hur många regioner nu jobbar hårt med att ställa om och att belastningen är stor på många personalgrupper inom vården. För att inte belasta dem ännu mer ombeds alla stanna på hemmaplan i påsk.

– Socialstyrelsen vädjar till alla som kan att avstå resor i påsk. Många vill ha styrning, men vi jobbar inte så. Vi vädjar att de inte ska belasta de här regionerna ytterligare, säger Taha Alexandersson.

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade att antalet bekräftade fall i världen nu passerat 700 000. Knappt hälften av fallen är numera i Europa.

– Det beror främst på ett snabbt förlopp i USA, säger Anders Tegnell.

– Det är fortsatt en mycket allvarlig situation globalt.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik vid 14-tiden på måndagen var antalet bekräftade fall i Sverige 4028. 146 personer har dött i covid-19 och 306 personer ska ha behövt vård på intensivvårdsavdelning.

Att antalet döda ökat så pass mycket från en dag till en annan ska bero på att statistiken släpat efter lite under helgen.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, pratade om att många varslats i coronakrisens spår.

Här kan du läsa mer: Hundratals varslade om uppsägning i länet – historiskt höga tal på riksnivå: ”Har aldrig tidigare sett”