Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se statsminister Stefan Löfvens pressträff: "Viktig information till hela svenska folket"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under söndagen höll statsminister Stefan Löfven och representanter från olika myndigheter pressträff med anledning av coronavirusets framfart.
– Risken för allmän smittspridning av det nya coronaviruset är mycket hög och dess verkningar utgör ett avsevärt hot mot den svenska folkhälsan och mot samhället, sa Stefan Löfven.

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Under söndagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, samt Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

– Vi har viktig information till hela svenska folket, sa statsminister Stefan Löfven och berättade att ett myndighetsmeddelande skickats ut av MSB vid 15.40.

– Orsaken är att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, risken för allmän smittspridning av det nya coronaviruset är mycket hög och dess verkningar utgör ett avsevärt hot mot den svenska folkhälsan och mot samhället, sa Stefan Löfven.

Han påpekade att det nu är oerhört viktigt att alla hjälps åt och att alla tänker extra på detta:

■ Stanna hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga.

■ Besök på sjukhus eller äldreboenden som kan undvikas ska undvikas, det är en skarp rekommendation som gäller även om du är frisk. Besök inte äldre släktingar i onödan och det gäller speciellt om du är sjuk.

■ Tänk på vikten av en god handhygien. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

■ Stefan Löfven påpekade också att UD nu avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder, att det råder förbud mot allmänna sammankomster på över 500 personer och att samlad och bekräftad information från myndigheterna finns på krisinformation.se.

MSB får 75 miljoner kronor för att genomföra en omfattande informationskampanj som så att alla hushåll ska nås av information.

– Det avgörande nu är att takten i utvecklingen bromsas. Motsatsen, ett snabbt förlopp med en kraftig puckel av antalet allvarligt sjuka kan bli övermäktigt för sjukvården. Skillnaden mellan att smittspridningen dämpas och sprids ut över en lägre tid, jämfört med ett dramatiskt förlopp, är att likna med att ha ett sjukdomsfall per dag under ett års tid eller 365 fall på samma dag. Antalet sjukdomsfall är detsamma men för samhällets förmåga att omhänderta de sjuka är skillnaden naturligtvis avgörande, sa Stefan Löfven.

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

– Om vi hjälps åt räcker sjukvårdens och samhällets resurser längre.

Statsministern pratade också om hur coronaviruset redan har betydande negativa effekter på ekonomin.

– Fler åtgärder kommer att presenteras i närtid. Vi kommer inte att lämna svenska företag eller lönetagare i sticket, sa Stefan Löfven.