Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Statsepidemiologen om covid-19 i Sverige: "Går in i fasen då det går ganska snabbt uppåt"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Antalet fall av covid-19 i landet ökar nu i högre takt.
– I Sverige börjar det se ut som att vi kommer in i fasen då det går ganska snabbt uppåt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff.

TV: Se Expressen TV:s livesändning från myndigheternas pressträff.

För tillfället hålls dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter. På torsdagen medverkade Anders Wallensten och Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson och Thomas Lindén, Socialstyrelsen och Svante Werger, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade att antalet bekräftade fall i världen är 417 000 (onsdagens siffra var cirka 400 000) och närmare 20 000 döda.

– I Sverige börjar det se ut som att vi kommer in i fasen då det går ganska snabbt uppåt. Nu har vi ett par dagar med rätt mycket ökade antal fall. Vi får se hur det blir de närmsta dagarna, säger Anders Tegnell.

– Tyvärr ökar det också ganska snabbt i äldregruppen.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik vid 14-tiden på torsdagen har Sverige 2 806 bekräftade fall, 66 dödsfall och hittills 178 personer som vårdats på iva. (Onsdagens siffror var 2510 fall, 42 döda och 144 på iva.) Värst drabbat är Stockholmsregionen (1216 fall, 42 döda).

Angående dödsfallen säger statsepidemiologen att trenden i Sverige liknar den i andra länder.

– Det är personer över 80 som avlider och något fler män än kvinnor, säger Anders Tegnell.

Myndigheterna ska nu sätta igång en stor informationsinsats mot de äldre, för att få dem att i högre grad följa de råd man gått ut med om att bland annat minska de sociala kontakterna.

– Vi får signaler om att det inte riktigt efterföljs, säger Anders Tegnell.

Taha Alexandersson på Socialstyrelsen:

– Vi kan inte nog betona vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så att vården avlastas.

■ Smittskyddsläkaren: Det kan du göra och inte

Myndigheternas vädjan till alla över 70 år – isolera er