Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Stenstaden lyfte

/
  • Stödetjejen och lindanserskan Emilia Wibron Vesterlund kom direkt från sin turné Benched i Danmark för att uppträda som Elvira Madigan vid Vängåvan.
  • Laila Andrén och Eva Kristow provade en timmersvans som skogshuggarna använde förr.
  • Anna-Lena Nilsson och Åke Meden tävlade i klassen

Herr och fru träpatron spatserade på torget på lördagen, skolungdomar guidade på kanotturer längs Selångersån och Emilia Wibron Vesterlund utförde lindans som fick publiken att spontant brista ut i "Wow" och "Fantastiskt".

Annons

En glimt av 1800-talet och träpatronernas får besökarna i Sundsvall i helgen. Från fredag till söndag pågår Stenstadsdagarna för femte året i följd och på lördagen vimlade staden av folk och aktiviteter.

– Det känns jättebra, det är fullt av folk som strosar runt och sitter och äter i gröngräset. Mycket har vi vädret att tacka för men också alla fina aktiviteter, säger Eva Xeyer, projektledare för arrangemanget.

En del av tidsepoken var att Elvira Madigan uppträdde i Sundsvall år 1889. Publiken fick publiken se Emilia Wibron Vesterlund gå på slak lina vid Vängåvan, till ett tidstypiskt pianostycke av Yann Tiersen.

– Det är så fantastiskt så det är inte klokt. Jag kan inte beskriva hur det kändes att se det, säger Viola Jacobsson.

Emilia Wibron Vesterlund tyckte själv att det gick bra.

– Det är otroligt mycket folk och Vängåvan är en bra plats. Det är platt mark och så var det fint att de kunde stå runt omkring mig, säger hon.

På torgets scen presenterades ett par som gått i paraden och som tävlade i klassen "Herr och fru träpatron". Anna-Lena Nilsson och Åke Meden hade klätt upp sig i en 1800-talsdräkt som hon sytt upp till honom i 50-årspresent.

– Att sy är mitt stora intresse. När jag såg annonsen om det här så tänkte jag "vilken bra tillställning, då kan vi få använda kläderna", säger Anna-Lena Nilsson.

Längs Selångersån hördes en smeds hamrande på en pilspets, där kunde man prova på yxkastning och Ulrika Stenbäck Lönquist från Sundsvalls museum visade hur skogsarbetet gick till förr, både yrkesmässigt och hur de hade det ute i skogen.

– Grunden i skogsarbetet var kaffedrickandet. Skogshuggarna kunde dricka 16-18 koppar kaffe om dagen, berättar hon.

Sedan instruerade hon två intresserade damer i hur en timmersvans ska dras.

– Man får inte trycka så hårt, då fastnar den. Sågen ska bara dras, säger hon.

Det var Eva Kristow och Laila Andrén från Stöde som ville prova på.

– Det är intressant att se hur det gick till förr. Jag har skogsbruk och brukar själv vara ute med röjsåg, säger Eva Kristow.

På årets upplaga av folkfesten fanns flera nya aktiviteter, bland annat Andrés luftballong och lindanserskan. Där fanns en utställning med entusiastbilar, man kunde låta sig fotograferas à lá 1800-tal och elever från Sundsvalls gymnasium körde kanotguidning.

– Sedan har vi flera nya torghandlare, som många Sundsvallsbor efterfrågat. Men vi har styrt lite, det ska nämligen vara en gammaldags känsla. Här lyfter vi dåtiden med nya fräscha produkter, säger Eva Xeyer, projektledare för Stenstadsdagarna.

Annons