Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Stopp för evenemang med fler än 500 personer – se pressträffen med statsministern

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Regeringen har som väntat gått på Folkhälsomyndighetens linje och fattat beslut om att stoppa alla evenemang med fler än 500 personer. Förbudet gäller från midnatt och det gäller tills vidare.

TV: Se hela pressträffen med statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, justitieminister Morgan Johansson samt rikspolischef Anders Thornberg

På pressträffen meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen i kväll fattat beslut om att stoppa sammankomster med fler än 500 personer, enligt Folkhälsomyndighetens framställan.

– Det är ett unikt beslut. Ingen svensk regeringen har någonsin använt den här möjligheten tidigare, säger justitieminister Morgan Johansson.

Förbudet gäller i hela Sverige från och med midnatt, natten mot torsdag, och det gäller tills vidare.

– Den som går emot förbudet riskerar böter eller fängelse upp till sex månader, berättar Morgan Johansson.

Förbudet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som exempelvis demonstrationer, konserter, idrottsevenemang och mässor. Förbudet gäller inte människor som vistas i större folksamlingar på exempelvis tåg, torg och köpcentrum.  

Tidigare under kvällen kom beskedet att helgens stora handbollscup i Sundsvall ställs in och förbudet innebär att Timrå IK framöver kommer att få spela utan publik i slutspelsserien (i alla fall utan stor publik).

"Beslutet innebär att matcher, tävlingar och annan verksamhet måste flyttas eller ställas in. Sammantaget innebär det en mycket stor påverkan på hela idrottsrörelsen men vi kommer göra det vi kan för att bidra till att minska smittspridning", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.