Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: 35 miljoner ska forma Sundsvall – här är landskapsarkitekten som planerar parkerna

I sex år har grönområden och lekplatser i Sundsvalls kommun fått växa fram genom hennes planer.
Satsningen Parklyftet har skapat vackra, nytänkande miljöer i vårt närområde.
– Jag har inte ångrat en dag att jag satsade på yrket som landskapsarkitekt, säger Cecilia Andersson.

Annons

Direkt efter studierna fick Cecilia jobb på parksektionen på Sundsvalls kommuns markavdelning.

– De här åren har varit lärorika och det har varit mycket att sätta sig in i som ny i arbetet, säger Cecilia Andersson.

Det finns alltid mycket att göra, många projekt är återkommande som träd och buskplanteringar samt blomplanteringar inför vår, sommar och höst.

De nya projekten är ofta långsiktiga eftersom det är mycket att planera och många aspekter att ta hänsyn till innan spaden sätts i marken.

Ett projekt som Cecilia drivit är Hantverksparken, som sträcker sig över Södra allén mot Sidsjön. Här kommer temat vara just hantverk och gå som en röd tråd genom parken. Klätterställningen är tänkt som ett stort nystan och balanspinnarna kan ses som nålar eller spikar. Det går trender i parkskapandet, just nu är utegym högt upp på önskelistan. I parkdelen som ligger närmast centrum kommer det att infrias. Det är Sundsvalls första från parksektionen och som Cecilia ritat.

– Jag fick det första utkastet av en praktikant som heter Elin Lindström, sedan har jag arbetat vidare på tematanken. Nu till våren kommer parken att stå klar.

Det finns en nyanlagd park i Indal där man satsat på att skapa en plats för alla åldrar. Där finns bland annat balansträning anpassad för seniorer.

– Jag tycker det är viktigt att det finns något för alla i en park, säger Cecilia.

En lekplatsplan håller på att utarbetas för Sundsvalls kommun, där idéer och önskemål har tagits emot av barnfamiljer. I den planen är kommunens alla 82 lekplatser kartlagda, allt för att ligga steget före.

– Tidigare har det bara lagats där det behövts. Om inte det funnits pengar så har lekparker helt enkelt demonterats ner eftersom säkerheten är den viktigaste, säger Cecilia Andersson.

2013 beslutades att parkerna i kommunen skulle lyftas. Fem miljoner per år, i sju år har gjort det möjligt att stegvis modernisera och renovera tidigare trötta platser.

– Fagerdalsparken är unik i sitt slag och en fantastisk plats, säger Cecilia och visar parkbänkarna som lyser på natten, studsmattor och den brusande Sidsjöbäcken som rinner genom parken.

På frågan om framtida satsningar kan arkitekten berätta att övre Bredsand kommer att få en naturlekplats i skogen. De som bor i området kommer att få möjlighet att önska och ge synpunkter på parken. Även Asplunden på Haga kommer att renoveras nästa år.

– Om ni minns den gula kiosken som revs, där bakom ligger Asplunden, berättar Cecilia.

Drömprojektet i Sundsvall är att ta ett stort grepp på grönområdet bakom Ica i Nacksta. Där tycker Cecilia att det finns stor potential att forma mötesplatser.

– Jag skulle skapa trygga inbjudande platser dit man lockas att göra utflykter, trots att det är i sitt närområde. Där studenter, äldre, förskolebarn och familjer som bor där skulle få känna att grönområdet varierades och bjöd in till samvaro.