Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Arenaförslag spricker – nyckeltomt såld för bostadssatsning

Den senaste förslaget från 2014 om arenabygget på Bernerstomten blir svårt att förverkliga.
Detta sedan en närliggande tomt som hade behövts har sålts.
– Nu får förslaget inte plats längre på den del av tomten som kommunen äger, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef.

Läs också: Arena och simhall ska byggas.

Turerna har varit många kring det planerade arenabygget. Kommunen har gjort totalt tre utredningar som kommit fram till olika förslag.

Den första presenterades redan 2009 och då var planen att bygga en multiarena på tomten, men det blev aldrig av.

Kultur- och fritidsförvaltningen genomförde en ny utredning några år senare. Förslaget då var bland annat en friidrottshall som skulle användas av innebandyn och basket under perioden då sporthallen byggdes om. Men den togs aldrig upp i fullmäktige.

Den tredje utredningen gjordes av konsulten Peter Byström 2014. Den handlade om ett bygge av matcharena för innebandy och basket samt en friidrottshall. Prislappen för detta projekt landade på 220 miljoner kronor, 30 miljoner under de avsatta 250 miljonerna.

– Det förslaget handlade om två byggnader och där arenan gick in på den närliggande tomten där minigolfbanorna står, säger Återgård.

Problemet är bara att den tomten såldes i våras till Norrlandspojkarna och där är planen att bostäder ska byggas.

– Vi får inte plats med den arena som det var tänkt i det tredje förslaget på Bernerstomten. Då måste man fundera om vi ska tänka om eller hur vi ska gå vidare, säger Lars-Erik Återgård.

Och tillägger:

– Jag kommer att ha en dragning med politikerna om de tre förslag som funnits och då får vi se hur de ser på det. Eller om de tycker att vi ska gå vidare och göra en ny utredning.

Åsa Ulander (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden:

– Vi hoppas genomföra projekteringen under 2016, men när en byggstart blir av vet jag inte. Vi hoppas ha en plan klar inom ett halvår, säger hon.

Varför har det tagit så lång tid?

– Sporthallsbadet var mer akut att lösa och då fick det här projektet vänta.

Nästa utmaning blir att hantera de ökade driftskostnaderna på omkring 30 miljoner kronor.

– Vid sådana här investeringar handlar det normalt om att en tredjedel finansieras av nämnden och resten kompenseras av kommunfullmäktige. Men det är upp till politiken att bestämma hur detta ska lösas. För att finansiera ökade hyreskostnader räknar vi även med högre hyresintäkter från föreningslivet och andra som kommer att nyttja hallen. Den kommer även att användas av skolan under dagtid, säger Återgård.