Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Barackboende för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen

Jakten på boenden för ensamkommande flyktingbarn fortsätter.
Nu har kommunen hyrt moduler som man vill ställa upp i Bergeforsen.
– Får vi bara bygglov så är det klart på ett par månader, säger Ronnie Söderlund.

Annons

Det är kris med boenden för ensamkommande flyktingbarn och kommunen har satt in alla tillgängliga resurser på att hitta lösningar på problemet. Kultur- och tekniknämnden har gett i uppdrag till förvaltningen att hitta platser att ställa upp baracker på för att lösa de mest akuta problemen.

Nu har kultur- och teknikförvaltningen hyrt baracker och de vill man ställa upp i Bergeforsen. På grönområdet i vägkorsningen Elevgatan/Lundevägen där arbetarna tidigare hade sina husvagnar under det jättelika byggprojektet av utskovet. Då kom det klagomål om husvagnarna. När det gäller att ställa upp baracker så får förvaltningen mycket gratis och det gör att platsen passar bra.

– Där finns det redan el och vatten framdraget så det underlättar väldigt mycket, säger Ronnie Söderlund, förvaltningschef på kultur- och teknikförvaltningen.

Sammanlagt handlar det om 18 platser för ensamkommande flyktingbarn som ställs i ordning så fort miljö- och byggnadsnämnden ger bygglov för barackerna. Tidigare har både Vivstavarvs herrgård och Vivansborg blivit aktuella som boenden för ensamkommande flyktingbarn, men det räcker inte.

– Vi kommer att söka fler platser, säger Ronnie Söderlund.

I en skrivelse från socialförvaltningen så framgår det att behovet under det som återstår av 2015 är tolv rum med max 24 platser.

Nästa år behövs det ytterligare minst två enheter med tolv rum och max 24 platser. Önskemålet från socialförvaltningen är att barackerna placeras på olika platser i kommunen med bra tillgång till kommunikationer.

Det planerade boendet i Bergeforsen ligger bara några hundra meter från närmaste busshållplats.