Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Den här kärleken är splitterny och välstylad

I tretton år har Daniel Weimann stylat och byggt om bilar på hobbynivå – och vunnit massor av priser. Nu har han dessutom funnit kärleken.
– Det här har varit min dröm! Att träffa någon som jag kan dela mitt intresse med, säger Daniel.

Annons

Fem bilar har han avverkat men hans senaste pärlor tänker han behålla – både Audin och flickvännen My Rundgren. De träffades via en dejtingsida för sex månader sedan och då uppstod ljuv musik på alla fronter. My har upptäckt hur kul det är att hobbystyla bilar.

Deras liv innehåller mycket motor. Daniel är lastbilschaufför och My läste till fordonsmekaniker på gymnasiet men nu pluggar hon till undersköterska i Hudiksvall.

– Det är en ny passion det här med styling och det är Daniel som har introducerat det för mig, säger My.

Hon kör en grå Hyundai Getz som hon har stylat med knallrosa detaljer. Den är kaxig och ser pigg ut med ögonlock på huvudstrålkastarna. Hon har lagt vinyl på handtag och mer ska det bli. Skärmblinkers och bakljus är röktonade och framrutan har svart bord upptill och fönstren är tonade. Inredningsdetaljer har lackats rosa för att få en fräckare look. Skuffen har klätts med ett lila fluffigt tyg och baslådan har lila detaljer. Det lila ska bytas ut till rosa så att det matchar resten av bilen. En hel del jobb väntar i vinter och My planerar att ställa ut bilen nästa sommar.

– Jag trodde att det här skulle vara dyrt men det går att göra mycket själv och vinyl är ett ganska billigt material att jobba med. Det är tiden som kostar, säger My.

Eftersom My bor i Hudiksvall och Daniel på Essvik, så pendlar hon mellan på helgerna och onsdagarna. Helgerna spenderas i Daniels mammas garage.

– Vi har garagemys, jobbar och hjälper varandra. V dricker läsk och äter lite godis och kan lätt vara här i 20-25 timmar, säger Daniel.

Men de prioriterar också mysiga middagar och filmkvällar.

– Innan jag träffade My blev det lite väl mycket bilar för mig, nu är det mer balans, säger Daniel och ler.

Daniels intresse tog fart för tretton år sedan. Han blev influerad av en film och ville få en personlig touch på bilen. Han började med större fälgar, baslåda, emblemlös grill och andra egengjorda detaljer.

– Jag har alltid varit noggrann och pedantisk och tvättar den två till tre gånger i veckan. Om jag har kört på grusväg – men det gör jag ju nästan aldrig – så måste jag tvätta av den när jag kommer hem, säger Daniel med glimten i ögat.

Daniel är ett känt namn i branschen och han blir sponsrad med vissa saker. Han tävlar på bilutställningar deltar i många olika klasser. Det börjar bli trångt på hyllorna där pokalerna står. Att hobbystyla bilar kan vara en dyr hobby och bilarna är svåra att sälja.

– De som håller på med bilstyling vill sätta sin egen prägel på bilen. Men det är svårt att få den såld, det gäller att hitta rätt köpare när man väl ska sälja, säger Daniel.

Den mest extrema bilen han gjort är en Volvo S40N där han lät motivlacka en bild på "Chucky" från filmen, Den onda dockan. Daniel ville gå all in och göra något som ingen annan gjort tidigare.

Audin har han haft i ett år och den ska få hänga med några år. Livet och prioriteringarna har ändrats sedan Daniel träffade My. Han har stora planer för bilen och i vinter blir det stort fokus på inredning. Sittdelarna ska kläs om i rött tyg med röda sömmar samt en del broderingar.

– Man lär sig nya saker varje gång man bygger om en bil, man hittar nya lösningar, säger Daniel.

Under sommaren har Daniel vunnit fem priser och My har funnits vid hans sida varje gång.

– Det är helt sjukt vad vi putsar och jobbar inför en tävling. Det får exempelvis inte finnas ett grus i innerskärmarna eller under trösklarna. Domarna ska kunna dra fingret utan att bli skitiga, säger My.

Daniel har siktet inställt på nästa säsong och målet är att ta en förstaplats på Skandinaviens största bilträff Vallåkra. Men innan dess väntar många timmars arbete. När man tävlar är presentationen a och o. Den tävlande behöver ha en informationstavla om bilen, byggbilder och rätt klädsel. Marginalerna är små och ibland avgörs en tävling på små detaljer. Egentillverkade detaljer är ett plus i protokollet om de är välgjorda. Att styla bilar är tidskrävande.

– Många tror att det bara är att sätta dit grejerna men det är ett enormt jobb bakom, sedan ska det tvättas, putsas och vaxas. Det är många som har hjälpt mig med bilen på ett eller annat sätt och dem vill jag rikta ett stort tack till, säger Daniel.

Glädjen mellan My och Daniel är påtaglig, de fyller i och avslutar varandras meningar. När My på självaste midsommaraftonen föreslog att de skulle dra till garaget för lite garagemys i stället, var lyckan total för Daniel.

– Vi är två dårar som jobbar tillsammans och då går det ju jättebra, säger My och Daniel.