Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Det är inte bara löven som faller – även björkallén

Nu fälls björkarna som står i rad på Södra Allén i Sundsvall.
– De skövlar fullt friska träd och ger ingen som helst information till de boende i området om vad det är som händer, säger en upprörd Gunilla Molin.

Annons

Gunilla Molin höll på att sätta morgonkaffet i strupen när hon tittade ut genom köksfönstret hemma på Södra Allén på Södermalm en morgon.

Hon såg hur det kapades ned björkar längs vägen, en efter en.

– Om det hade varit sjuka träd så har jag full förståelse att man kapar ner träden men inte fullt friska träd. Sen så tycker jag att kommunen skulle ha gett de boende lite information om vad som händer.

Nu är Gunilla van att agera och diskutera det som rör vår vardag och samhället och hon tog kontakt med Sundsvalls Kommun för att höra vad det är som händer.

Frågan hamnade på Synpunkt Sundsvall och hon fick ett svar av en tjänsteman på kommunen som svarade så här:

"Visst finns/fanns det träd i Södra allén som är friska. Men i en allé så kan man inte spara vissa träd om man vill uppnå ett vackert och enhetligt utseende i det nyplanterade. Konkurrensen mellan träden om ljus och mark gör att det är bara de stora träden man sparar som gynnas. De nyplanterade träden växer inte bra och blir inga starka individer. Det här finns det mycket forskning och erfarenheter om."

– Jag är visserligen politiker men jag är även medborgare och privatperson och för första gången kände jag en maktlöshet. Är det så här våra medborgare blir behandlade så är det kris. Svaret är efter tjänstemannens tycke, invånarna kanske inte tycker som dem.

När Gunilla sedan gick vidare i frågan så fick hon till svar att kommunen kunde förklara en gång till, vilket retar upp henne.

– De tror att jag inte har förstått svaret men det är inte det som är problemet, säger Gunilla Molin och fortsätter:

– Tänk alla medborgare som skickar frågor och kanske inte har förmågan eller kunskapen att gå vidare i ärendet.

När Sundsvalls tidning var på plats för att undersöka saken passade vi på att fråga några av de boende på gatan.

– Fy vad det blev tomt och kalt, jag har bott här i över 40 år och jag saknar "min" björk. Det har blivit en riktig snackis vid busshållplatsen och många är upprörda, berättar en dam bosatt på Södra allén.

Gunilla Molin tycker inte att det är mycket begärt av kommunen att informera de boende på gatan vad som ska hända.

– Jo, förlåt, de satte upp några lappar på vissa av träden, är det information det?