Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+Text: Dödshotad politiker står under polisskydd

Politiker tar ofta ställning i frågor.
Det ställningstagandet har nu tagit en otäck vändning för en Timråpolitiker.
– Jag har blivit dödshotad, säger Robert Thunfors (NT).

Redan under valrörelsen i fjol klargjorde Nätverk Timrå att man kommer att motverka dyra räddningspaket för Timrå IK. Det har man stått fast vid och kommunens köp av ishallen har partiet och dess talesperson Robert Thunfors motarbetat på alla sätt.

Nu har det politiska agerandet fått konsekvenser. Robert Thunfors har fått flera hot på olika sätt från okända personer. Själv är Thunfors övertygad om att hoten hör samman med hans och partiets ställningstagande i arenaaffären.

– Det är arenafrågan som har rört om i grytan och det är vissa som ringt och via nätet kommit med dödshot på olika sätt, säger han.

Hoten är polisanmälda och Thunfors har fått skydd av polisen. Vad det exakt innebär vill han inte gå in på men klart är att hoten tas på fullaste allvar.

– Det har vidtagits åtgärder för att jag ska känna mig tryggare, säger Thunfors som förklarar att han inte är direkt rädd men att det hela är väldigt obehagligt.

Just det att politiker hotas för att de står för sina åsikter är ett stort problem i sig.

– Jag ser det här som ett allvarligt hot mot demokratin att försöka och tysta politiker, säger han.

Kommunalråd Ewa Lindstrand (S) menar att det inte är acceptabelt att man ska bli hotad för att man har ett politiskt uppdrag. Hon menar samtidigt att arenafrågan skapar ett stort engagemang hos medborgare. När det gäller Thunfors så anser hon att han ligger bakom den minoritetsåterremiss som gjorde att frågan blev förhalad i drygt två månader och dessutom en överklagan i två steg.

– Jag förstår ju att det säkerligen ligger en frustration hos många kring den processen och då kan det bli så att man på ett felaktigt sätt uttrycker saker och ting som kan betraktas som ett hot. Det är naturligtvis inte godtagbart, säger Ewa Lindstrand.