Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Fiskeklubben som värnar om de unga

Tack vare Storöringens fiskeklubb får barn och unga uppleva naturen på nya sätt.
En av dem är Francis Chukwunalu som under tre dagar hjälpte till att dämma och gräva i Sågbäcken.

I Storöringens fiskeklubb vill man se fler barn och unga ute i naturen. Tillsammans med Arenaskolan och Friskare ungdom anordnar man olika utomhusaktiviteter där barn och unga får delta i allt från läger till fiskeresor.

Under veckan som gick höll klubbens ordförande Ingela Dahlin och klubbsekreterare Jan Sjöholm till i Sågbäcken vid Oxviken. Tillsammans med Francis Chukwunalu från Arenaskolan förberedde de lekplatser för havsöring i bäcken.

– Just nu håller vi på att dämma upp och gräva ur vilogropar för öringarna där de kan ta igen sig innan de fortsätter uppströms, berättar Jan Sjöholm.

Att det är november och isande kallt i vattnet är ingenting som stoppar arbetet. Utan att tveka kliver Francis Chukwunalu ner i den strömmande bäcken för att lyfta undan stenar från botten. Att vattnet når hon över stövelskaften rycker han bara på axlarna åt.

– Det är roligt att komma ut så här och slippa skolan i ett par dagar. Att det är kallt gör inte så mycket, säger han.

Francis Chukwunalu har varit med vid bäcken under tre dagar och det är tydligt att han platsar i den lilla gruppen.

– Han är jätteduktig och vi har riktigt kul tillsammans, säger Ingela Dahlin.

Förutom veckans fiskprojekt anordnar Storöringens fiskeklubb även ett flertal andra aktiviteter för unga. Bland annat ska man nästa vecka fortsätta bygget av den lappkåta man uppfört på klubbens vildmarksplats.

– Målet är att vi ska kunna hålla ett vinterläger där i år. Det har vi aldrig haft förut, så det vore riktigt roligt att genomföra, berättar Ingela Dahlin.

Arbetet med att få ut unga i naturen är något som har genomsyrat fiskeklubben ända sedan starten 2008.

– Vi har satsat på ungdomarna från början och genom vårt samarbete med skolan kan vi utöka vårt ungdoms- och integrationsarbete, säger Ingela Dahlin.