Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Flyktingarna vägrade stanna på Åstön – lämnade platsen till fots

På söndagen placerades ett 100-tal syriska flyktingar i ett akut asylboende i den gamla militärförläggningen på Åstön.
Men det isolerade läget ledde till att flera av dem lämnade boendet till fots – några bärande på spädbarn.
– Det är inte människovärdigt att de placeras där ute i obygden, säger Harald Nordkvist i Tynderö.

ST blev på söndagen uppringd av flera upprörda personer som mött flyktingarna på vägen från Åstön.

Två grupper flyktingar hade under morgonen lämnat det temporära asylboendet för att försöka ta sig till järnvägsstationen i Sundsvall.

– Vi bodde tidigare i Malmö, men fick besked om att vi måste flytta. Vi fick information om att bussresan till det nya boendet skulle ta två timmar – i stället blev vi sittande på bussen i 16 timmar och hamnade här ute, berättar en av flyktingarna som lämnat boendet.

Flera av de asylsökande fick en chock.

– Vi vill inte stanna här. Det är så kallt, det finns ingen affär och inga kommunikationer – man är helt isolerad, säger en av flyktingarna.

Några fick skjuts till Söråker för att därifrån kunna ta bussen in till stan – men på bussen blev det kalla handen när flyktingarna inte hade några svenska pengar att betala med.

En grupp bestämde sig då för att börja gå från Söråker in till Sundsvall.

– Det är väldigt tråkigt att de är så pass missnöjda – problemet är att det inte finns några alternativ. Det är väldigt ansträngt i hela landet, och för att kunna erbjuda alla som kommer tak över huvudet och mat, är vi just nu vi tvungna att teckna avtal för tillfälliga asylboenden som kanske inte är optimala, säger Guna Graufelds, kommunikatör vid Migrationsverket.

Under söndagseftermiddagen hade de flesta flyktingarna fått skjuts in till Söråker, och kunde därifrån ta taxi till centralen i Sundsvall.