Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT:"Jag är ungefär halvvägs till att få bli den jag faktiskt är"

2011 var han med i Idol och mitt i den cirkusen kom insikten – han är transexuell.
Linni blev Liam och nu är han halvvägs i utredningen till en könskorrigering.
– Det är viktigt att prata om det här, både för mig och för andra i samma sits, säger Stödebon Liam Pinelake.

Han var endast 16 år när han gick vidare i Idol, då var det under namnet Linni. Kopplat till hans medverkande i talangshowen blev han intervjuad av en reporter på tidningen QX. Vad han inte visste då var att den intervjun skulle bli avgörande för hans framtid. Det när journalisten tog upp ämnet transexualitet.

– Det var sjukt att någon utomstående kan tala om precis vem man är och vad man känner, utan att jag själv vetat, säger han.

Under hela Liams liv har han känt sig grabbig, klätt sig i killkläder och hakat på sina fem större storebröder. Men funderingar kring transexualitet har aldrig kommit upp.

– Jag har alltid tänkt att jag har haft en bra uppväxt. Jag har inte funderat så mycket kring om jag är tjej eller kille, säger han och fortsätter:

– Men när jag själv fattade så förstod jag också att jag kanske inte haft det så bra. För det här har alltid legat i mitt undermedvetna, något har inte känts helt rätt.

Liam tog kontakt med en ungdomsmottagning och fick en tid hos en psykolog. Efter en kvart av mötet fick han en remiss till en utredning för könskorrigering.

– För psykologen var det tydligen självklart, det var inget snack om vad jag behövde, säger han.

Vid den tiden var Liam själv. Han var singel och hans mamma som alltid varit det största stödet hade svårt att vänja sig vid tanken att Liam är en man.

– Det kändes olustigt att gå igenom allt det här själv, även om det bara handlar om mig. Så när mamma inte riktigt accepterade mig som den jag är så tog jag en paus.

Men sedan träffade han sin flickvän Hanna. De träffades genom Facebook och de hade till och från hållit kontakten under en längre tid. Men under 2013 blev kontakten mer intensiv och tillslut tog Liam ett tåg från hemorten Norrtälje till henne i Stöde.

– Hade det inte varit för henne hade jag kanske aldrig tagit tag i utredningen. Hon har pushat mig och jag behöver ofta en spark i arslet för att det ska hända något.

Tack vare Hanna orkade Liam ta upp sin kamp för att få känna sig som sig själv. Och efter ett tag hade hans mamma vänt om.

– Nu tror jag att hon nästan är mer taggad än mig. Hon överbrukar verkligen ordet son, men jag är så glad att hon äntligen har fattat, säger han.

I dag är han ungefär halvvägs in i utredningen, han har nyss släppt sin första singel och han bor tillsammans med Hanna och hennes familj i Stöde. Han har stöd av sin mamma och får många peppande ord från fans och personer i hans närhet. Men den inre striden är inte alltid lätt.

– Det går i perioder när jag är ledsen eller det känns jobbigt. Men det är bättre nu än det någonsin varit.

För att hantera känslorna som dyker upp under hans resa skriver han musik.

– Man får utlopp för allting och är det något man funderar på så skriver man ner det. Det är som vilken dagbok som helst.

Att prata och att vara öppen om hur det är att vara transexuell är viktigt för Liam, både på ett personligt plan men också för andra i samma sits.

– Det spelar ingen roll vad man går igenom, är det jobbigt så behöver man vädra ut det. Och är jag öppen så vågar folk ställa frågor, säger han och fortsätter:

– Det är skönt att inte alltid vara den som måste börja prata. Och jag tror att det är viktigt för andra i samma sits så att de kan se att de inte är ensamma.

Han har nu kommit en bit i sin utredning, han ska börja med testosteron och möten med en logoped är inbokade.

– Jag är ungefär halvvägs till att få bli den jag faktiskt är. Nu är allting på väg och det ska bli coolt att se hur jag kommer att se ut, hur jag kommer att låta.

Att hans röst kommer att förändras är inget som känns skrämmande.

– Stämbanden fungerar med muskelminne så de mesta kommer att sitta kvar. Men i början kommer det inte att vara så lätt eftersom det kommer att vara precis som att jag är i målbrottet.

På insidan av Liams arm har han en tatuering med namnet Linni. Men han är noga med att poängtera att tiden som Linni inte ska glömmas bort, trots att han fått korrigerat sin kropp och äntligen fått bli den han verkligen är.

– Bara för att jag har känt mig obekväm med min kropp så betyder inte det att jag behöver sudda ut en annan person. Jag har ju ändå gjort väldigt mycket som Linni som jag inte vill sudda bort hur som helst.