Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Josefine startade eget för konst in på bara skinnet

För tre veckor sedan jobbade hon sin sista dag som lokalvårdare. Nu kör hon på heltid i sin tatueringsfirma Studio gaddad.
– Det är svårt att få jobb som tatuerare, så jag var tvungen att starta eget, säger Josefine Huss.

Hon har alltid varit intresserad av konst och att rita. När hon var 15 fick hon en tatueringsmaskin av sin mamma.

– Jag övade på apelsiner och låtsashud. Jag tror jag utsatte mamma för någon liten tatuering också, minns Josefine och skrattar.

Hon gjorde lärlingspraktik i 1,5 år hos en tatuerare i Bredsand utanför Sundsvall. När Resorna till slut blev för jobbiga valde hon att satsa på en egen firma hemma i Ånge. Lokalen har hon haft förut, där hon på deltid sålt kläder med egna märket Bad ass. Nu har hon piffat upp den med färg och nya tapeter.

Tatueringsutrustningen är inte billig, den gamla födelsedagspresenten är i dag för tung, så nu har hon bytt till lättviktsmaskiner som skonar händer och handleder.

Hon poängterar att det är viktigt att sköta sömnen och att äta ordentligt för att hålla sig frisk. Då gör man ett bättre jobb, resonerar hon.

– När jag sätter mig bredvid kunden brukar jag alltid tänka: "Den här tatueringen ska bli den bästa jag har gjort", säger Josefine.

Även hygienen är viktig, maskiner och bänkar plastas in. Händer och armar spritas.

– Korskontamineringen är viktig att undvika, jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag smittande någon, säger Josefine Huss.

För några år sedan kom det larm om att tatueringsfärger kan vara cancerframkallande.

– Jag är väldigt noga med att kolla produkterna så de är godkända av läkemedelsverket. Det finns kinesiska kopior av de riktiga märkena, så man får vara noga med var man beställer sina färger, säger Josefine Huss.