Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Karin och Annika fann kärleken igen – efter 20 år isär

Året var 1993 då Karin hörde Annikas musik för första gången.
Efter det följer en passionerad kärlekshistoria med ett uppbrott på över 20 år.

De är nu mitt upp i de sista förberedelserna inför bröllopet. Karin Berg Klaving och Annika Edin känner nervositet kring logistik och de praktiska delarna av bröllopet – men kärleken har aldrig varit mer självklar.

Karin var i början av 90-talet med om en olycka som orsakade att hon tappade minnet. Efter olyckan gick Karin genom en period då hon letade sin identitet och någon att vända sig till. Allt var som nytt, och mitt i hennes sökande kom hon över ett kassettband med Annikas musik.

– Hennes musik hjälpte mig otroligt mycket, det var häftigt att inse att det fanns en kvinna som bor i närheten som tänker precis som mig, säger Karin.

Karin bestämde sig för att skriva ett brev till Annika för att beskriva den tacksamhet hon kände för att musiken hade hjälpt henne genom en svår tid. Eftersom att de båda bodde kring Näsåker och Sollefteå bestämde de sig för att träffas.

– Det var ett otroligt starkt första möte, och vi umgicks hela den vintern, säger Annika.

Vid den tiden var både Annika och Karin gifta och hade barn, och ingen av dem hade tidigare varit med en annan kvinna. På grund av deras förhållanden agerade de inte på känslorna som uppstod, och tillslut valde Karin att bryta upp med Annika.

– Passionen och känslorna blev för starka för mig. Jag pallade inte med det. Jag valde att stanna hos min man, säger Karin.

– Jag blev helt förkrossad, jag var ju redan då fyrabarnsmor med en fungerande man, men när vi träffades var det något annat, säger Annika och fortsätter:

– Men så här med facit i hand var det bra att Karin hade den sansen att se att det inte kunde bli något av oss där och då.

Tvärt slutade deras möten, de gick skilda vägar och åren gick. Men intrycken från deras relation satt kvar tydligt inom dem båda. Annika skrev musik om tiden med Karin för att bearbeta sorgen, och Karin funderade mycket över Annika och om hur hon hade gjort henne illa.

– Jag kände sådan skuld, att jag lämnat henne. Men jag förnekade mig själv, jag förstod inte att jag kunde bli kär i tjejer.

Annikas förhållande med hennes dåvarande man Stefan tog slut två år efter Karin, men Karin levde tillsammans med sin man länge. Och det var också han som tillslut fick Karin att inse vad kontakten med Annika verkligen betytt.

– Min man förstod varför jag inte kunnat ge mig hän helt till honom, han är klokare än mig. Jag har alltid blivit kär i tjejer, under hela min uppväxt, utan att förstå det själv.

I mars 2014, efter dryga 20 år isär, fick Karin hjälp med att skaffa en dator och Facebook. Då bodde hon tillsammans med sin sjuka mamma och hon hade bestämt sig för att leva ensam resten av livet.

– Jag slog mig till ro med tanken att inte ha fler relationer. Jag tänkte att det är rätt skönt att vara själv.

Bland det första Karin gjorde när hon fick Facebook var att kolla om Annika fanns där.

– Jag tänkte bara "åh, men så gammal och fin hon har blivit", och så fortsatte jag regelbundet kika in på hennes sida, jag följde henne men vågade inte gilla något eller skicka en vänförfrågan.

Det var inte förrän hon såg att Annika hade delat ett Youtube-klipp med en sång om deras förhållande som hon tog tag i det.

– "Det där är om mig, jag bara vet det!" tänkte jag och jag såg hur berörd hon var, och plötsligt så hade jag tryckt på vänförfrågan-knappen.

Och Annika godkände.

– Först så tänkte jag nej, nej. För jag visste ju inte om det var slut med hennes man eller inte, säger Annika och fortsätter:

– Men vi började skriva, och sedan köpte hon en tågbiljett och åkte till mig.

De delade hela sommaren, reste Sverige runt och deras resa slutade i Näsåker, där allt en gång hade börjat – denna gång på festivalen Urkult.

– Vi såg en kille som satt och graverade i rostfria ringar och vi sa till varandra "ska vi, ska vi förlova oss?", säger Annika.

– Och vad passar bättre än rostfritt stål, gammal kärlek rostar aldrig, säger Karin och skrattar.

När det blivande brudparet tänker tillbaka på tiden isär inser de att uppbrottet kan ha varit räddningen för deras kärlek. Båda hade problem kopplat till sin identitet, men på olika sätt. För Annika handlade det om förnekelse.

– Jag är född 1951 och det har inte alltid varit så öppet som det är i dag, då pratade man om homosexuella som "homofiler". Jag var rädd, säger hon.

Därför betyder RFSL och Pride mycket för paret. Och blir också genom det deras bröllop kommer att hållas. Deras bröllop kommer att vara öppet och inträffa under Sundsvall Pride, i GA-kyrkan.

– Det var inte förrän Sundsvall Pride 2008 som jag för första gången sträckte på mig och tänkte att jag ska vara stolt över den jag är, säger Annika och fortsätter:

– Det är så viktigt att vara sann mot sig själv. Och det är vi nu.