Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Medelpads läkarförening: "Vi klarar inte mer nedskärningar"

Medelpads läkarförening ser inga möjligheter att avveckla verksamhet på Sundsvalls sjukhus.
I stället pekar man på den extremt ojämna fördelningen av resurser mellan länets sjukhus.

– Som sjukvårdssituationen har sett ut på Sundsvalls sjukhus det senaste året med ständiga överbeläggningar och sjuksköterskebrist så klarar vi inte av mer nedskärningar, säger Jonas Wallvik, överläkare och ordförande i Medelpads läkarförening.

Vad skulle hända då?

– Det är redan nu tidvis kaos. Och då kan man fråga sig om medelpadingarna får ut den vårdkvalitet som de har betalat skatt för? frågar Jonas Wallvik.

ST avslöjade tjänstemännens hemliga sparförslag där landstinget skulle avveckla BB i Övik och Sollefteå, ta bort operationsverksamheten i Sollefteå, samt spara kraftigt på kulturen.

Socialdemokraterna gjorde därefter en U-sväng och krävde att BB i Övik ska vara kvar, kulturen verkar klara sig och en massiv mobilisering från Sollefteå försöker nu rädda kvar verksamheten i Ådalen. Och i svallvågorna har redan en landstingsdirektör och Landstingsstyrelsens ordförande svepts bort.

Ett uttalat krav från Ångermanland är att besparingarna även ska slå hårt mot Sundsvalls sjukhus.

Man frågar sig hur vården i Medelpad ska klara av en ökad belastning om verksamhet tas bort vid Sollefteå sjukhus, eftersom Sundsvalls sjukhus det senaste året pressats med ständiga överbeläggningar, personalbrist och stabslägen.

– Men det här kanske beror på att vi i Sundsvall inte har tillräcklig kapacitet. Kan det vara så att resurserna är ojämnt fördelade? Hur är det med fördelningen av skatteunderlaget i länet? frågar Jonas Wallvik.

Just den frågan belyste ST när vi visade att grundfinansieringen av länets tre akutsjukhus bygger på att Sundsvalls sjukhus skickar iväg 80 miljoner kronor till Sollefteå sjukhus och ytterligare 40 miljoner till Örnsköldsviks sjukhus.

Hur ser du på att Sundsvalls sjukhus missgynnas mot Övik och Sollefteå med 120 miljoner kronor?

– Som Sundsvallsbo så ligger det i öppen dager att skattepengarna vi betalar i stället används på ett för vården kostnadseffektivt sätt, säger Wallvik.

Men hur ser du på att det är så?

– Det är bra att uppgifterna kommer fram. Sen kan var och en dra sina egna slutsatser, säger Wallvik.

Delar du Ångermanlands läkarförenings oro för sparförslaget?

– Jag förstår deras oro för det gäller deras vardag, säger Jonas Wallvik.

Han pekar samtidigt på den statliga utredning som sannolikt kommer att föreslå en minskning av antalet akutsjukhus i Sverige.

– Och det talar naturligtvis för att de små enheterna lever farligt och kan komma att avvecklas, säger Jonas Wallvik.

Regeringens utredare frågar sig samtidigt varför det blir så lite fokus på frågan om patientsäkerhet.

– Det beror på att sjukhuset är en oerhört stark symbol för en orts fortlevnad. Samtidigt har Ångeborna inget sjukhus och de har tio mil till Östersund eller Sundsvall och det lever man med, säger Wallvik.